Конфлікт за храм у Птичі: як домовилися вирішити проблему?

Фото - відкриті джерела

У Птичі будуватимуть ще один храм. Принаймні таке рішення вважають найкращим, аби врешті припинити релігійне протистояння, що триває роки. Боротьба за Свято-Успенську церкву в Птичі розпочалась в 2014, коли більшість місцевих жителів забажали вийти з підпорядкування Рівненської єпархії УПЦ Московського патріархату та перейти в юрисдикцію Рівненської єпархії УПЦ Київського патріархату. Але конфлікт, судова тяганина затягнулись і до цього часу релігійні громади обох патріархатів не змогли домовитись та вирішити як бути.

Лише 18 квітня представники релігійних громад, їхні наставники, районні очільники та представники моніторингової місії ОБСЄ сіли за круглий стіл, повідомляє Інформаційний портал м. Дубно. Спілкувались у сільській раді, під якою чекали представники ЗМІ, а по різних сторонах дороги – прихожани обох патріархатів. Неподалік від церкви віряни УПЦ МП, а біля Будинку культури – прихильники УПЦ КП.


Саму святиню охороняли поліцейські.

3 години очікувань і врешті голова Дубенської райдержадміністрації Юрій Парфенюк коментує чого вдалось досягнути в результаті перемовин:

«Перш за все, прийняли рішення, що ці пропозиції потрібно обговорити зі своїми людьми, своїми громадами обом сторонам. Спільне рішення до якого вдалося дійти – будівництво нового храму. Під час заборони використання храму на який накладений арешт, Українська православна церква вважає, що храм повинен залишатися закритим, а для проведення богослужінь встановити на території двору біля церкви намет.

Українською православною церквою Київського патріархату була висунута пропозиція, щоб на час будівництва нової церкви та до його завершення, храм був відкритим, а богослужіння в ньому проводили почергово. Наступна пропозиція полягає в проведенні богослужіння в хатинці біля храму, щоб дві конфесії залишалися на однакових правах. І третє побажання УПЦ КП: на час будівництва храму залишити все так як є – проводити богослужіння в хатині і приміщенні, де їх зараз проводить УПЦ.

Ідею встановлення тимчасового намету начальник поліції відхилив з метою пожежної безпеки і з метою уникнення провокаційних дій однією чи іншою стороною. Обидві конфесії підписали протокол сьогоднішніх зборів і домовилися про наступну зустріч, яка відбудеться 16 травня. Також сторони домовилися, що не буде прийнято ніяких дій по захопленню храму, входженню в нього чи будь-яких інших дій».




А до 16 травня сторони конфлікту мають донести інформацію до своїх вірян і обрати кращу пропозицію. Залишається сподіватись, що прихожанам обох патріархатів удасться дійти консенсусу без подальших ускладнень та загострень ситуації.
 

Читайте також