Коронавірус на Рівненщині: коли чекати пік захворюваності

У Рівному віднедавна доступна вакцина Pfizer, якою, в тому числі, можна зробити другу бустерну дозу від COVID-19. Нещодавно МОЗ внесло зміни і дозволило вакцинуватись з 5 років. 

Про це повідомляє Суспільне з посиланням на завідувача відділу імунопрофілактики Рівненського обласного центру контролю та профілактики хвороб Віктора Мороза.

У Рівненській області за період з 12 по 18 вересня підтвердили 1 298 випадки COVID-19. Серед хворих — 151 хворий віком до 17 років. Шестеро з людей померли, 616 одужали, повідомили у центрі контролю та профілактики хвороб області.

Завідувач відділу імунопрофілактики Віктор Мороз наголошує на тому, що захворюваність повільно зростає,а отже пік в області ще не настав.

"Якщо порівняти з аналогічним періодом минулого року, то практично відмінностей немає. В той самий час йшов ріст і цифри майже були одинакові. Це абсолютно не пік захворюваності, до піка трішки далеко. Якщо подивитись — торік пік був у другій половині жовтня. Враховуючи, що динаміка минулорічна, то теж слід очікувати пік у жовтні", — зазначив він.

Міністерство охорони здоров'я від недавна запровадило зміни щодо вакцинації проти COVID-19 з 19 вересня. Зокрема ці зміни передбачають, що другу бустерну дозу можуть робити всі охочі, а також дозволяється щеплення дітям від п'яти років. Проте слід звернути увагу, що другу бустерну дозу можна вводити через чотири місяці після першої.

"Pfizer надійшов в Україну, розвозиться по регіонах, так що вакцина є. Єдине уточнення — дійсно, згідно з новим наказом, дозволено робити щеплення дітям від 5 до 11 років і там дитяча доза має бути. А вже діти 12 років і старше — така вакцина на сьогодні є, там доросле дозування. Дитяче надійде трішки пізніше, воно теж буде", — акцентував Віктор Мороз.

Поруч з тим, небезпека від коронавірусною хвороби залишається досить високою, адже вона може викликати ускладнення, а також призвести до летальних випадків. Тому заввідділення імунопрофілактики наголошував на тому, що вакцинація є ефективним способом попередження летальних випадків від Covid-19. Адже, якщо порівнювати статистику смертності від ковіду минулорічну і зараз, то за словами лікаря, вона знизилась.

Щодо протипоказів до вакцинації, то Віктор Мороз зазначив, що зараз це можуть бути випадки тимчасового нездужання, такі як висока температура. Постійних протипоказів, що були раніше, практично немає. Лікар також наголосив, що у разі певних симпомів, зокрема темпаратури, слабкості слід звертатися за медичною допомогою.