Кошти Євросоюзу виділять на розвиток громад Рівненщини (ФОТО)

http://www.rv.gov.ua

Для цього їм необхідно взяти участь у конкурсі проектів регіонального розвитку секторальної бюджетної підтримки Європейського Союзу

Загальна сума коштів для конкурсантів з усієї України на цей рік складе 400 мільйонів гривень.

«З 2015 року в Україні реалізується нова державна регіональна політика в умовах децентралізації. Це хороша європейська практика, спрямована на збалансований розвиток регіонів та спроможність територій. Основним партнером є Програма «U-LEAD з Європою», що спільно фінансується Європейським Союзом.  Секторальна підтримка ЄС – це ще її один напрямок, а також реальний додатковий інструмент, за допомогою якого можна поліпшити якість послуг для людей», - розповів директор департаменту економічного розвитку та торгівлі Рівненської ОДА Костянтин Мокляк.

Втім, аби виграти європейський грант, необхідно написати якісну заявку та подати її на конкурсний відбір. Тож, як зробити власний проект конкурентоспроможним серед багатьох інших, розглянули під час семінару «Секторальна бюджетна підтримка Європейського Союзу – фактори успіху у підготовці проектів».

Захід організували працівники департаменту економічного розвитку та торгівлі Рівненської ОДА, його відвідали близько сотні учасників.

За словами експерта «U-LEAD з Європою» Василя Кашевського, конкурс проектів проводиться Міністерством регіонального розвитку:

«Перший раунд вже відбувся, на якому було розподілено близько 600 мільйонів гривень на проекти учасників. Зараз очікується наступний раунд, де буде розподілено 400 мільйонів гривень на проекти. Це кошти, які ЄС надав для України безповоротно. Умови конкурсу дещо зміняться для того, щоб покращити його прозорість, об’єктивність оцінювання. Головна умова участі у конкурсі – усі розробки мають відповідати Програмам та планам заходів з реалізації державної Стратегії регіонального розвитку».

Нині учасникам пропонують писати проекти у 7 напрямках: інноваційна економіка та інвестиції, сільський розвиток, розвиток людського потенціалу, туризму, українська солідарність, розвиток проблемних територій і ефективне державне управління у сфері регіонального розвитку.

Однак Василь Кашевський зауважив, що регіональна політика – це, в першу чергу, спроможність громад, яка в першу чергу залежить від створення нових робочих місць з високою зарплатою. Адже розвиток – це не кількість побудованих соціальних об’єктів, насамперед – це бізнес.

Як повідомили під час семінару, орієнтовно конкурс буде оголошений наприкінці весни, після чого у заявників буде близько 2-х місяців, щоб написати проект.

Нагадаємо, у 2016 році було підписано Угоду між Урядом України та Європейською Комісією. В рамках цього передбачається фінансова підтримка соціальної, економічної та територіальної згуртованості України і підвищення добробуту громадян по всій країні і цілей, які визначені в Державній стратегії регіонального розвитку на період до 2020 року.

За інформацією прес-служби Рівненської ОДА

Читайте також