Коваль живе в елітній тещиній квартирі, придбаній під час його керівництва у Рівненській ОДА - ЗМІ

Журналісти «Слідства.Інфо» дослідили декларацію ексочільника Рівненщини Віталія Коваля. 

Згідно з його декларацією, із серпня 2023 року дружина посадовця орендує квартиру у Києві, площею 170 квадратів.

У цьому помешканні живе вся родина посадовця, який нині очолює мінагрополітики. А власницею квартири є теща Віталія Коваля - Галина Баранюк. 

Як зазначається, квартира знаходиться у житловому комплексі преміумкласу, збудованому 6 років тому та розташованому біля Голосіївського парку у Києві. Теща міністра купила її у липні 2021 року, тобто тоді, коли Віталій Коваль ще керував Рівненщиною. 

Вказується, що у той період квартири з ремонтом схожого метражу коштували від 750 до 925 тисяч доларів. Наприкінці червня 2021 року у житловому комплексі, де зараз мешкає міністр Коваль, продавалася квартира ідентичного розміру — 170 квадратних метрів. У оголошенні також зазначалося, що вона — після будівельників, є стяжка та штукатурка. Це помешкання на високому поверсі, відповідно до знайденого оголошення, коштувало 17,7 мільйона гривень ($650 тис. за курсом долара того часу). 

69-річна Галина Баранюк все життя мешкає у Чернівцях. Згідно з інформацією, отриманою журналістами від власних джерел, Галина Баранюк — пенсіонерка, раніше працювала бухгалтеркою на різних підприємствах у Чернівцях. Документ, наданий джерелами, містить інформацію, що протягом 2014-2020 років Галина Баранюк разом заробила 495 тисяч гривень. Тобто в середньому її щомісячний дохід протягом зазначених семи років становив 6 тисяч гривень на місяць. З реєстру нерухомості журналісти дізналися, що Галина Баранюк не продавала об’єктів нерухомості, які могли б дозволити їй у 2021 році купити квартиру у Києві за 17,7 мільйона гривень

На запитання «Слідства.Інфо» щодо походження грошей на квартиру, яку задекларував і де живе її зять із сім?єю, Галина Баранюк відповіла: «Ну і що, що задекларував», і кинула слухавку.

На Фейсбук-сторінці дружини міністра Ксенії Коваль журналісти виявили пост від жовтня 2021 року, де вона позначила, що знаходиться у тому ж житловому комплексі, де за три місяці до того її мати Галина Баранюк купила квартиру. 

На світлинах, які опублікувала дружина міністра, зображена простора квартира після будівельників, зі стяжкою та штукатуркою, на високому поверсі. Це відповідає опису з архівного оголошення, яке раніше знайшли журналісти та де ціна за цей об'єкт — 17,7 мільйона гривень. Коли журналісти подзвонили Ксенії Коваль та представилися, вона кинула слухавку.

Міністр Віталій Коваль на дзвінки та повідомлення журналістів щодо квартири, у якій він мешкає, не відповів.

На думку голови ГО «Антикорупційний штаб» Сергія Миткалика, важливо, щоб посадовець пояснив, звідки гроші на придбання нерухомості, якою він користується та до походження якої є запитання.