«Краще перестрахуватись, ніж недопрацювати», - міська влада про карантин у Рівному

Фото - відкриті джерела; ілюстративні фото

Заступниця міського голови Рівного Галина Кульчинська прокоментувала журналістам Рівне Медіа ситуацію із введенням карантину у навчальних закладах міста.

Фото - Суспільне

 За словами пані Кульчинської, рішення про впровадження карантину – це не ініціатива депутатів міської ради:

«Органи місцевого самоврядування керуються виключно законами і документами, які приймають вищі органи. Вчора, о пів на восьму вечора, була прийнята постанова Кабінету міністрів про те, що з сьогоднішнього дня на території всієї України у зв’язку із ситуацією, яка склалася із коронавірусом в світі, вводиться карантин, який включає в себе призупинення роботи в навчальних закладах всіх видів і всіх форм власності».

Мова йде про школи, садочки, виші, технікуми і приватні навчальні заклади також. Це те, що стосується території міста Рівного.

«Ми виконуємо закон про епідеміологічну ситуацію, там дуже чітко все розписано. Звісно, він і для нас був певною несподіванкою. Але я вважаю, що це правильне рішення. Ми відштовхуємося від того, що вчора всесвітня організація охорони здоров’я оголосила пандемію. З цим не потрібно легковажити. Якщо є можливість трошки поберегтися, треба це робити», - коментує Галина Кульчинська.

За словами депутатки, найскладніше – не допустити одномоментного зараження великої кількості людей. Для цього потрібно унеможливити контакти великих мас. Це означає призупинення навчання до 3 квітня, заборона масових заходів, призупинення роботи мистецьких шкіл, спортивних заходів та позашкільних факультативів. Органи виконавчої влади та місцевого самоврядування зобов’язані забезпечити виконання цих вимог.

«Єдине, що врахувало місто Рівне і пішло назустріч батькам – ми ввели карантин в дошкільних закладах не з сьогоднішнього дня, а з понеділка. Ми розуміємо ситуацію, в яку потрапляють батьки, адже потрібно принаймні домовитися з кимось, щоб залишити дитину під наглядом. Якщо у середній та старшій школі вік дітей дозволяє спокійно залишити їм самих, то дітки віком 3-4 роки – ніяк. Комісія одноголосно підтримала пропозицію перенести початок карантину в садочках на понеділок» - додала пані Кульчинська.

Стосовно критики в бік рішення про карантин, Заступниця міського голови додала, що краще перестрахуватись, ніж недопрацювати:

«Краще спрацювати на випередження. Ніхто не слухає епідеміологів, всі стають інфекціоністами і всі розуміють що робити. Ви спеціалісти? Ні! Ви послухайте фахівців високого рівня країн, які пройшли цю ситуацію. Що зробив Китай – блокував все. Ми такі міри не робимо. Але ми намагаємося цими заходами розірвати можливість зараження».

На питання, чи є можливість продовження карантину на довший термін, депутатка відповіла, що такою інформацією не володіє і все залежатиме від рішень Кабінету Міністрів.

«Це не наша видумка.  Це рішення Кабінету Міністрів. Очевидно, ми маємо слідкувати за повідомленнями головного санітарного лікаря, вони весь час цю ситуацію моніторять. І дивитися як воно буде далі», - розповіла пані Кульчинська.

Як застій в навчальних процесах вплине на загальношкільні терміни? Чи буде відпрацювання?

«Школи мають таке право і автономію – коригувати свої навчальні плани. Є рекомендації Міністерства освіти, і так само, в рішеннях Кабміну говориться про те, що кожен заклад вибирає, яким чином від буде коригувати навчальний план. Так як я бачу, звісно якісь терміни посунуться. Уже відтерміновується початок пробного тестування до ЗНО. Це логічно, це пробне, нічого тут страшного нема. Щодо відпрацювання, то є такий темрін, як ущільнення навчальної програми», - відповідає Галина Кульчинська.

На комісії також внесли доповнення, які стосувалися надання поліції права коригувати стихійні ринки на вулицях Рівного.

«Там де велике скупчення людей - ярмарки, ринки, базари - все буде закрито. Мова йде про стихійні скупчення. Супермаркети, магазини та стаціонарні ринки ми не закриваємо. До них просто є вимоги – дезінфекція».

Обмеження стосуються неконтрольованої торгівлі, адже прослідкувати виконання особливих санітарних умов там неможливо.

За словами заступниці міського голови Кульчинської, користування громадським транспортом поки не обмежується.

– Очевидно, одна проблема – це відсутність масок в Україні. Звернулись до ОДА, а вони до центральної влади. Терміново треба маски, ми в межах своїх заходів запропонували всім службам, абонентським, ЦНАПу і так далі, з понеділка щоб були з засобами індивідуального захисту. Що стосується преси: наради, конференції – все скасовується, будуть трансляції. Виконком, сесія – без громадськості, без преси, все через трансляцію. Поки не пройде карантин. Спортивні змагання будуть без глядачів і з дезінфекцією. Окреме доручення поліції – припинити будь-яку несанкціоновану торгівлю на ринках. Буде звернення окреме до керівників релігійних громад вживати відповідних заходів гігієни, поцілування і таке інше. Вже деякі настоятелі і владики звернулись до своїх вірян, – каже мер.

– Більше 200 чоловік – не збиратись. Думаю, що це не будуть порушувати. Звісно, не буду брати Національну гвардію і розганяти, сподіваємось на свідомість людей. Ми в одному човні. 

Міський голова Рівного Володимир Хомко прокоментував ситуацію з карантином так:

«Ми проситимемо обласну адміністрацію звернутись до Кабміну з проханням надати можливість нам закупити захисні маски для працівників тих підрозділів підприємств, де збільшений контакт з мешканцями , наприклад, ЦНАП чи абонентський відділ. Всі концерти і кіно – заборонені. Очевидно, що карантинні заходи створять незручності для людей, але коли є вибір між життям і незручностями, то потрібно обирати менше зло і робити так, щоб не було як в Італії. Я думаю, якби італійці знали, що так буде, напевно зробили б це превентивно. Треба вчитись на чужих помилках».

На питання чи буде трьох тижнів достатньо міський голова відповів, що такою інформацією ніхто поки не володіє.

«Наразі хворих на коронавірус людей в Україні мало. Йде потепління і попереду літо, можливо нас воно зачепить рикошетом. Коли ці заходи будуть здійснені, можливо це зменшить ризик і дотягнемо до літа, а, кажуть, з червня вірус піде на спад. Як буде не знаю, але дуже на це сподіваюся».

Читайте також