Куди поїхати на Рівненщині: ТОП-7 замків та історичних локацій, які можна відвідати за день

Рівненщина багата на історію та мальовничі краєвиди. Це підтверджують і чисельні замки, вежі та історичні споруди, які розташовані на території області. Якщо є бажання відвідати нову місцину, але на це можна виділити лише день - то чудово підійдуть місцеві цікавинки. Щоб урізноманітнити вікенд та не витрачати багато часу на дорогу, можна відвідати перлини області. Поїздка залишить позитивні враження та додасть атмосферних світлин на сторінки у соцмережах.

1. Палац Красицьких у Володимирці

Перлиною Володимирця є маєток-палац Красицьких. Ця споруда є єдиною на все Полісся, яка збереглась.

Палац польського пана Фердинанда Красицького був збудований у 1827 році. Парк навкруги палацу був знаменитий рідкісними породами дерев. На територію парку не пускали нікого, а стежки тут були настільки широкими, що по них прогулювалися каретами.

Маєток не був зруйнований радянською владою тільки тому, що це приміщення вирішили використати під сиротинець. Тут же розміщувався відділ комуністичної пропаганди.

Поблизу маєтку розташувалася мальовнича водойма з островом посередині. Місцеві мешканці називають її басейном, оскільки створена вона штучно. Зараз у цьому басейні можна купатися - вода в ньому чиста, оскільки наповнюється із джерела.

2. Дубенський замок

Дубенський замок є одним із найстаріших в Україні і датується 16 століттям. Споруду побудували князі Острозькі.

Дубенський замок ніколи не був узятий приступом, оскільки був міцно укріплений 73 гарматами та річкою Іквою з її багатокілометровими заплавами.

Під стінами замку ламалися татарські списи і шведські шаблі. Тут зберігалися незліченні багатства привезених з трофеїв: коштовний посуд, книги, картини, ікони, зброя і захисне озброєння, хутра, шкури і т.п.

Замком у різні часи володіли Заславські, Сангушки, Любомирські. Вони зібрали в ньому багату колекцію коштовних речей: посуд, картини, книги, ікони, прикраси, одяг – все це зараз становить експозицію замку-музею. Дубенський замок відкритий для відвідувань.

Нині Дубенський замок є окрасою краю та одним із семи чудес замків України.

3.Острозький замок

Острозький замок розташований у місті Острог у Рівненській області на пагорбі над річкою Вілія. Ця оборонна споруда є найвідомішою пам'яткою міста. Тут гості можуть побачити таємні підземелля, давні вежі і почути легенди про місто. Перша згадка про місто Острог датується 1100 роком. Його побудували на місці старовинного укріплення часів Київської Русі, яке зруйнували монголо-татари ще в 1241 році.

Спочатку з’явилася башта-донжон, яка збереглась донині й називається "Вежа мурована". Крім неї залишилися з давніх часів Кругла башта (XVI ст.), Богоявленський собор (XV-XVI ст.), надбрамна дзвіниця (1905 рік) та фрагменти стін. Башти виконували роль оборонних споруд. Також в Острозі збереглись інші давні оборонні споруди: Луцька брама і Татарська вежа.

Нині на території замку працює краєзнавчий музей.

4. Палац Ходкевичів

Садиба Ходкевичів – це великий палацовий комплекс у Млинові. Двоповерхова будівля у стилі класицизму з шестиколонним портиком височіла над Іквою. Поруч зберігся старовинний парк, який розбив ірландець Діонісій Макклер. У 1768 році Ян-Микола Ходкевич власним коштом побудував у Млинові костел, який став фамільною усипальницею.

З 1977 року у малому палаці знаходиться Млинівський краєзнавчий музей.

5. Корецький замок

Дерев'яний замок в Корці був побудований в 1386 році князем Острозьким. У 16 столітті, коли замок перебував у володінні роду Корецьких, він був укріплений кам'яними стінами, а через кілька десятиліть замок повністю перебудували з дерев'яного в кам'яний. У 1780 році, коли замком володів рід Чарторийських, він був перебудований у палац. А через 50 років комплекс згорів. На початку 20 століття планували провести реконструкцію, втім її так і не зробили.

Зараз від замку Корецьких залишилися тільки зовнішні кам'яні стіни, міст, підземелля і надбрамна вежа. З замкової гори можна помилуватись виглядом на місто.

6. Тараканівський форт

Однай із найбільш фотогенічних локацій Рівненщини - Тараканівський форт. 

Оборонна споруда 19 століття, розташована неподалік від села Тараканів Дубенського району Рівненської області. 

По периметру форту — так звані безпечні каземати. Їх усього 105. У свідченнях за 1905 рік йдеться, що каземати призначалися як для бойових дій, так і для проживання. А ще тут були склади, лазарет, операційна, дезінфекційні камери, морг, туалети і колодязі. Усі каземати були оснащені вентиляцією та обігрівались печами.

Фасадної стіни давно немає. Каземати і як увесь Тараканівський форт поросли травою, деревами і кущами. Рослини повільно, але впевнено продовжують руйнувати військову фортецю.

7. Палац Стецьких

У 1789 році Стецький збудував свій палац на рештках старого замку в селі Великі Межирічі. Від колишньої фортеці зараз залишилися тільки рови. Архітектором був поляк італійського походження – Домініка Мерліні. Він звів палац у своєму улюбленому стилі – класицизмі. На гравюрах білоруського художника та письменника Наполеона Орди біля палацу Стецького зображені невеличкі штучні озерця, мощені доріжки для прогулянок, затишні альтанки...

На жаль, час безпощадний і вся ця краса залишилася жити тільки на картинах. Закінчилося панування Стецького досить сумно – у 1831 році до містечка увійшла російська царська армія та відібрала у власника і поселення, і резиденцію. Після Другої Світової війни у приміщеннях палацу був сільськогосподарський склад, а пізніше - загальноосвітня школа-інтернат.

Читайте також