Куди поїхати на велосипеді з Рівного?

Літо вже у розпалі і прихильники активного відпочинку вже готуються до підкорення незвіданих місцин. Мальовничі пейзажі Рівненщини найкраще спостерігати саме на двоколісному транспорті. Тому ми підібрали найпопулярніші велотури на різну протяжність та з різноманітними цікавими локаціями у Рівненській області.

Велика пригода у Дермансько-Острозькому національному природному парку

Протягом маршруту відвідувачі будуть мати можливість ознайомитися з 11 об’єктами до яких входять: населені пункти з багатою історією, історико-культурні пам’ятки, типові та унікальні природні об’єкти. 

Протяжність маршруту - 64 км.

Цікаві місця: 

  • село Мости (комплекс приміщень водяного млина середини 19 ст, побудованого на річці Збитинка; млин до 70-х років минулого століття працював на воді, пізніше з електроприводом),
  • памятка природи «Джерело Ринва».Мальовниче джерело, що витікає з-під віковічного явора,
  • урочище "Пекло" - вузька долина між витягнутими пагорбами довжиною біля 1800 м,
  • село Батьківці - там розміщена зелена садиба "Українська хата",
  • село Ілляшівка - пам'ятка природи "Вікові липи в "Урочищі барині",
  • Новомалинський замок ХV ст.,

Новомалинський замок

  • Колонія ластівки берегової,
  • хутір Подобанка - легенда каже, що проїздом в цих краях була Катерина ІІ і її сподобався цей мальовничий край. Звідси і пішла назва Подобанка, 
  • село Буща - тут можна побачити три геоморфологічні структури: Волинську височину, Подільську Височину та Мале Полісся. В селі розташована пам’ятка історії та архітектури Михайлівська церква (дерев’яна) 1858 р,
  • городище у селі Будераж - складається із трьох пам'яток епохи бронзи, ранньої залізної доби та доби Київської Русі,
  • село Святе - неподалік від села проходив Бій під Гурбами між загонами УПА та військами НКВС.

с. Будераж

Марафон "Поліська Січ"

Марафон “Поліська Січ” - це щорічний веломарафон, який проходить мальовничими місцями Рівненщини.

р. Горинь

Довжина маршруту близько 300 км. Маршрут прокладено таким чином, щоб максимально охопити цікаві історичні, природні об’єкти мальовничого Полісся. Недарма гасло марафону – “Полісся дивовижне!”.

Цікаві місця: Хотинське городище, Горинські крутосхили, оз. Базальтове, Базальтові стовпи, фонтан з сірководневою водою у с. Злазне, Парк забутих фігур с. Деражне, Дендрологічний парк м. Березне, Прадавні дуби с.Вітковичі та інше.

Базальтові стовпи

Гощанське погориння. Від гінкго до Угілецької тополі

Городище розміщується на північно-західній окраїні смт. Гоща, на мисоподібному виступі високого правого берега р. Горині.

Площа городища близько 2,3 га. Товщина культурного шару на дитинці коливається від 0,5 до 1,0 м, у підйомному матеріалі зустрічаються уламки гончарного посуду Х-ХІИ ст. Ю. В. Кухаренко зібрав на городищі матеріали мідного віку, скіфського часу і зробив висновок, що за плануванням і загальним виглядом городище в Гощі дуже нагадує скіфські городища, а, отже, і виникнення цього укріплення слід віднести до скіфського часу.

Валерина стежка

Проходить захисною лісосмугою, що простяглася пагорбами вздовж залізничної колії між селами Шпанів та Решуцьк Рівненського району. Названа на честь ветерана туристичного руху Рівненщини – Валерія Буренка, завдяки якому вона була створена і до цього часу підтримується у належному стані.

Валерій Буренко

Протяжність маршруту: 5,7 км.

Хотинське городище

Хотинське городище — туристичний маршрут протяжністю 4,3 км, розташований на території Шпанівської ОТГ поряд с Хотин. Даний маршрут насичений цікавими природними пам’ятками, наявна 1 пам’ятка археології — Хотинське городище, цікавими оглядовими точками, а також є впорядковане джерело з питною водою. Окрім цього поряд розташовані затоплені кар’єри, які є досить популярним місцем для купання серед місцевого населення та рівнян.

Протяжність маршруту:  4,3 км.

Завдяки невеликій протяжності та легкодоступності даний маршрут не є складним, розрахований на будь-яку вікову аудиторію, не вимагає спеціальної фізичної підготовки. Даний маршрут найкраще підходить для прогулянок та активного відпочинку у теплу пору року.

Горинський берег (с.Олександрія – с.Хотин)

“Горинський берег” – це туристичний вело-піший маршрут, який є складовою нового Зеленого шляху “Медове Коло”, прокладений понад правим берегом р. Горинь від с. Олександрія до с. Хотин Рівненського р-ну.

Погориння (територія по обох берегах річки Горинь) має переважно рівнинний ландшафт з широкими луками та віковими лісами, які подекуди підступають до самого берега. Краєвиди заворожують своєю неповторністю та красою.

Протяжність маршруту - 15 км.

Парк забутих фігур

Парк у Деражному було створено на початку 80-х років минулого століття. До його створення було долучено студентів та викладачів Київського інституту архітектури.

Завдяки гідромеліоративним роботам тут було влаштовано каскад ставків, навколо яких і було закладено парк з «дивними» фігурами.

Вилиті з бетону та вимурувані з білої та червоної цегли у скверах та чагарниках й до сьогодні збереглися дивовижні фігури: сімейство грибів-мухоморів, казковий триголовий змій, бегемот, крокодил, Дон Кіхот із незмінним Санчо Панса, замки, арки та безліч іншого. Частина фігур до сьогодні не збереглися.

Довгий час про нього ніби забули, і фігури поросли чагарниками та деревами, тому парк здобув нову назву «парк забутих фігур».

Білі береги

Надзвичайно мальовниче місце – урочище Білі береги.
Цей об’єкт знаходиться на шляху однойменного туристичного маршруту “Білі береги” поблизу села Бистричі.

Трек пролягає від міста Березне до села Соснове, має на меті об’єднати дві громади, активізувавши вело та піші прогулянки мешканців та туристів.

Надслучанський регіональний ландшафтний парк

Заяча скеля - з неї відкриваються чудові краєвиди. З її вершини добре видно вигин Случа.

Руїни Губківського замку - розташовані на Соколиних скелях. Історія цих місць бере початок ще з часів Київської русі. В 1596 році під час повстання Северина Наливайка, Губківський замок здобули козаки під командою Григорія Лободи. Замок зазнав чималих ушкоджень, але досить скоро відбудувався.

Руїни Губківського замку

Радонове джерело - тривалий час ані медики, ані хіміки не могли науково обґрунтувати помічні властивості радонових мінеральних вод. І тільки з відкриттям у 1896 році явища радіоактивності стало можливим наукове пояснення терапевтичних ефектів цих мінеральних джерел.

Джерело - Купа пригод.

Читайте також