Квітникарка на Рівненщині вирощує понад 200 видів декоративних рослин (ВІДЕО)

Тетяна Ловін із Володимирця на Рівненщині вирощує декоративні рослини упродовж семи років. За цей час зібрала на подвір'ї та земельній ділянці понад 200 видів, з осені облаштувала невеликий розплідник. Частину рослин жінка періодично передає на благодійні аукціони волонтерів, які допомагають військовим.

Тетяна Ловін розповіла Суспільному, що декоративні рослини висаджує на подвір'ї та клумбах понад дорогою:

"Для мене це творчість, як картину малювати — ніколи не знаєш, що вийде в кінцевому результаті. А ще це антистрес, бо хоч і працюю з рослинами, і догляд займає багато часу, бо для кожної рослини він інакший, але мені подобається. У мене тут і король-ревінь росте, але за тим усім і пирогів з ревенем напекти не встигаю, хоч такі вони мені смачні!".

Зі слів квіткарки, усю інформацію про рослини вона знаходила в інтернеті, а в 2023 році вирішила пройти спеціальне навчання:

"Натрапила на оголошення про навчання від однієї квіткарки-переселенки і подумала, що пора. Після цього вирішила організувати невеликий розплідник для рослин. Деякі вирощую з живців, деякі хвойні кущі та дерева — з насіння в теплиці. Вони дуже повільно ростуть. Ось тут у мене перстач, кизильник горизонтальний, гейхери".

Нині половина земельної ділянки Тетяни — під декоративними рослинами. Жінка готує для них ґрунт, аби він був поживним, має свій компост. Захоплення Тетяни у родині підтримують, хоч інші не завжди розуміють:

"Не завжди вдається виростити рослину. Хоч ніби підготувала грядку з осені, внесла, щоб розкислити ґрунт, доломітове борошно, мікоризи насипала. Сусід зорав ту грядочку, хоч скептично дивиться й каже моїй мамі: «Маріє, огірки, картопля, помідори — то зрозуміло. А це щось таке вигадали — ті рослини. Сади, Маріє, хоч ти, бо ситий з тих рослин не будеш».

Частину рослин квіткарка періодично передає на благодійні аукціони:

"Хтось сітки плете, хтось випікає. Весь час мій — для рослин, думаю, чим я можу бути корисною? Так і вирішила запропонувати свої рослини на благодійний аукціон, це такий ресурс, яким я можу поділитися. І насправді з того, чим ти любиш займатися, завжди щось можеш подарувати, щось віддати й воно завжди принесе користь комусь".

 

Читайте також