Легалізації трудових відносин є одним з першочергових завдань податкової служби

Фото - відкриті джерела; ілюстративні фото

Як повідомив в.о. начальника ГУ ДПС у Рівненській області Віталій Чуй, легалізація трудових відносин та заробітної плати є актуальною темою сьогодення як в області  так і в цілому по Україні. Працівники часто отримують офіційну зарплату меншу за мінімальну (або на рівні мінімальної), а решту зарплати - у «конверті». Не рідкість і випадки, коли працівники взагалі офіційно не оформлені на роботу. В такий спосіб роботодавці ухиляються від сплати податку.

ДПС у Рівненській області на постійній основі організована робота щодо виявлення фактів виплат фізичним особам не облікованих та прихованих доходів.

Так, протягом січня - березня 2020 р. встановлено 23 випадки порушень підприємствами та фізичними особами – підприємцями виплати заробітної плати (або інших доходів) громадянам з порушенням діючого податкового законодавства. За результатами проведених перевірок додатково донараховано до бюджету 792,7 тис. грн. ПДФО, 64,9 тис. грн. військового збору та 33,5 тис. грн. єдиного соціального внеску. Крім того виявлено використання праці 107 найманих працівників без належного оформлення трудових відносин.

«Одержуючи заробітну плату «у конвертах» працівникам необхідно чітко усвідомлювати, що вони позбавляють себе: гарантованого розміру заробітної плати, права на зарахування виробничого стажу, права на оплату лікарняного, права на відпустку тощо. Укладення трудового договору дає можливість найманому працівнику бути захищеним чинним трудовим законодавством у разі порушення його прав» - зазначив Віталій Чуй .

Головне управління ДПС у Рівненській області

Читайте також