Лікування коронавірусу вдома: що треба знати

Фото - відкриті джерела; Ілюстративне фото

Коронавірус — це гостре вірусне захворювання, що характеризується переважним ураженням дихальної системи та шлунково-кишкового тракту.

Протікає захворювання, найчастіше, як звичайний грип, парагрип або будь-яка інша гостра респіраторна інфекція з усіма характерними для них ознаками. Якщо ви легко переносите COVID-19 та перебуваєте вдома, то скоріше за все основними витратами будуть ПЛР-тести, у випадку тестування у приватній лабораторії. 

Якщо ви хочете, щоб за ПЛР-тест заплатила держава, то на нього вас має направити сімейний лікар. НСЗУ оплачує цю процедуру. Безкоштовним має бути і КТ, але через значні черги люди часто витрачаються на це самостійно. 

Інфекціоніст Євгеній Щербина для "Української правди" зазначає:

"Амбулаторне лікування пацієнта з COVID-19 має бути симптоматичним.

Але якщо ви відчуваєте задишку у стані спокою, ви відчуваєте, що вам навіть важко розмовляти, у вас виникає запаморочення тощо, то необхідно терміново викликати швидку для госпіталізації.

Лише на етапі госпіталізації будуть додавати ті препарати, які лікар визначить важливими для вас: це можуть бути антикоагулянти (речовини, що перешкоджають зсіданню крові), гормони чи інші ліки", – пояснює лікар.

Щербина також додає, що пневмонія при COVID-19 майже завжди вірусна і не потребує лікування антибіотиками.  Лише в невеликому відсотку випадків приєднується бактеріальна пневмонія, яка дійсно вимагає лікування антибіотиками.

Лікарі для сайту "Моє місто" дали такі поради:

1. Поповніть мобільний 
Встановіть контакти, включаючи можливість передавати зараження. Якщо у вас є знайомі медпрацівники, відразу домовтеся про допомогу. Також - про взаємодопомогу з родичами, друзями, сусідами з приводу транспорту, пересувань або того, хто залишиться з дитиною, якщо вам доведеться відправитися в лікарню. Звертаю увагу, якщо ви захворіли - режим не постільний. Більш того - постійне перебування в горизонтальному положенні збільшує ймовірність ускладнень. Крутіться, займайте положення напівсидячи. Якщо важко дихати, спробуйте спати на животі.

2. Повітря
Чи не найважливіший пункт лікування. Оптимальний варіант температури в кімнаті: 18-22 градуси, не вище. Вологість повітря - від 40 до 60%. Використовуйте кліматичну техніку. Провітрюйте приміщення, використовуйте зволожувачі повітря. Краще - 16 градусів, ніж 23.

3. Їжа
Принципове питання, що їсти, коли ви захворіли. Якщо не хочеться їсти - не їжте. Але ви повинні розуміти, що вам зараз потрібні, - не гречка, чи не м'ясні чи рибні консерви, а що легко засвоюються, їжа, що містить вуглеводи. І цукор, солодке - це абсолютно нормально. Вівсяна каша, манна каша, згущене молоко, фрукти, фруктове пюре, банани, ягоди, морозиво, шоколад, варення. Солодощі, мюслі - це просто чудово.

4. Напої
Саме зараз вам потрібні напої, в яких є джерела енергії. І цим джерелом є звичайна глюкоза / сахароза. Це важливо. Багато рідини. Рідина повинна бути солодкою, якщо ви більше нічого не їсте, і їсти не хочеться. Coca-Cola, Pepsi, компоти, солодкий чай, соки, квас - все це можна і потрібно. Кількість випитої рідини дуже важлива. При дефіциті рідини засихає мокрота в легенях, що збільшує ймовірність ускладнення.

5. Одяг
Ви ні в якому разі не повинні мерзнути. Необходімо найретельнішим чином провітрити приміщення перед сном, прикрутити батареї, надіти зайву піжаму, якщо є така необхідність.

6. Ваші показники
Коли ви дзвоните лікареві своєму і розповідаєте, що з вами, було б дуже здорово, щоб ви могли поміряти температуру, порахувати частоту дихання, порахувати пульс, виміряти тиск. Зверніть увагу на частоту сечовипускання і колір сечі. Якщо сеча насичено жовта, якщо сечовипускання не часте - у вас дефіцит рідини. Тому, будь ласка, пийте. Діарея з утрудненим диханням - це привід вимагати госпіталізації.

7. Ліки

Чомусь всі щиро вірять, що коронавірус можна вилікувати чарівними пігулками. Навіть назва тих ліків, які називає Трамп - це все експериментальне лікування. Тому не дуже на все це розраховуйте.

Якщо у вас раніше були якісь хвороби і у вас є ліки, які ви раніше використовували - ви продовжуєте їх приймати. Якщо ж ви, наприклад, астматик і приймаєте сальбутамол або стероїди, то звертаю увагу, що при перших симптомах гострої вірусної інфекції необхідне збільшення дози. Це краще заздалегідь обговорити з лікарем, але якщо нема з ким обговорювати, збільште дозу приблизно на одну чверть вашої стандартної дози.

Організм людини в переважній більшості випадків при мінімальній допомозі готовий сам впоратися з гострою респіраторною вірусною інфекцією, в тому числі з коронавірусом. Тому підтримуймо імунітет і запасаймось терпінням та всім необхідним!

Читайте також