Лісівники розповіли, як олень Борис із Рівненщини став зіркою соцмереж

У Поліському лісовому офісі розповіли історію Оленя Бориса із Зарічного. 

Як зазначається, вона розпочалась 7 років тому. Інженер з охорони та захисту лісу філії «Висоцьке лісове господарство» ДП "Ліси України" Руслан Христюк тоді працював на посаді районного мисливствознавця. Вирішив зламати стереотипи – у тоді ще лісгоспі створили вольєр та заселити оленів шляхетних. До того олені ніколи не мешкали на цій території.

Закупили 13 вагітних самок – в Умані. Заселили. Допомали в усьому лісівникам небайдужі місцеві мисливці. Спільними зусиллями все вдалолся.

Але пішло не зовсім по плану. Приплоду того сезону так і не дочекалися. Тоді рівненські єгері звернулися до колег із Волині, де над вольєним розведенням оленів давно працюють професійно. Тут і придбали самця, якого назвали Борька.

Вже наступного року 9 із 13 самок дали потомство. Ще за рік – знову 12 голів. Загалом у вольєрі вже жило 33 особини.

До вольєра почали підходи дикі олені – тварини живуть стадами, добре відчувають своїх.

Оленів уже планували випускати на волю. Попередньо для цього створили всі необхідні умови – засіяли кормові поля, встановили солонці, зробили для тварин «бані».

Процес випуску пришвидшила не надто приємна подія.

Коли Руслан Петрович вчергове приїхав з кормами до вольєра, Борька прибіг до машини. Було помітно, що тварина стривожена.

У вольєрі виявили сліди вовка.

І перші втрати. Це була вагітна самка Даша. Вона мала поранення на лапці і тому нешвидко бігала.

Тварин випустили з вольєра – так їм легше рятуватися від хижаків.

Олені оселилися неподалік – спрацювало те, що довкола для їх комфортного проживання були всі умови.

Зараз у місцевих лісах мешкає більше 120 оленів шляхетних. Ймовірно, навіть більше, адже ще не порахували цьогорічний приплід. Очікується ще мінімум 30-40 голів.

Борька тоді теж пішов на волю. І до вольєра близько не повертався. А через 9 місяців прийшов у двір заміської дачі свого господаря, від якої Руслан Петрович підвозив тваринам корми. А ще через три дні прийшов у двір, де лісівник постійно мешкає – в центр Зарічного.

Руслан Петрович сам не розуміє, як олень знайшов його дім.

Ну а далі історія відома. Борька став зіркою соцмереж, інтернет-видань та телебачення. Має вже кличку Зірочка – таку йому дали місцеві діти, які дуже люблять тварину. І олень їх не менше любить.

Але лісівник постійно наголошує та просить усіх не робити при оленю різких рухів. Тварина має власні інстинкти і може вдарити несвідомо.

Зараз Борька живе прямо в центрі міста Зарічне. Ходить вулицями, навіть у супермаркет, спить під місцевими ялинками на центральній площі. Грається з людьми, собаками. Він став місцевою туристичною родзинкою. Побачити Борьку приїздять навіть із сусідніх областей. Фото в соцмережах набирає мільйони переглядів.

- А вже скоро повернеться до лісу – коли розпочинається рев оленя. Там скине роги. І до лютого в Зарічне не повернеться.

Читайте також