Мандрівний фестиваль документального кіно стартував на Рівненщині

Відучора, з 22 листопада, у Рівненській області розпочався 14-ий Мандрівний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA. Відтак, мешканці Рівненщини мають змогу переглянути кращі кінострічки про права людини 2016-2017 років.

Головна тема цьогорічного фестивалю має назву «Чотири градуси» та присвячена проблемі зміни клімату й захисту довкілля. Екологи прогнозують: до кінця сторіччя саме на стільки підніметься середня температура на Землі, що спровокує природні катаклізми на планеті. Фестиваль пропонує відвідувачам стати каталізатором змін і подивитися на питання захисту довкілля з різних точок зору – не лише через кіно, а й через правопросвітницькі та правозахисні заходи, дискусії, екоакції.

«Для нас участь у такому фестивалі – це можливість комунікувати темою збереження клімату, – каже прес-секретар ГО «Екоклуб» Інна Мулявка. – Сподіваємося, що з допомогою кінопереглядів ми зможемо поширювати інформацію про кліматичні проблеми і завдяки дискусіям повідомити рівнянам, що кожен з нас у своєму щоденному житті може робити задля збереження клімату та чому це важливо. Тому запрошуємо всіх до переглядів цих фільмів».

Мешканці Рівненщини в рамках фестивалю зможуть переглянути дві кінострічки на екологічну тематику. Про глобальну торгівлю китами, дельфінами й моржами – бізнес, сповнений жорстокості та корупції – розповідає фільм «Народжені бути вільними». Це відважне викривальне дослідження від журналісток-дайверок отримало приз глядацьких симпатій на Docudays UA-2017. У фільмі «Природа мого серця» ми подорожуємо до лісів Фінляндії та зустрічаємо людей, які живуть у єднанні з дикою природою.

«В програмі цьогорічного фестивалю будуть фільми, які стосуються й інших актуальних проблем у нашому суспільстві, – розповідає директор РОГО «Комітет виборців України» Олексій Горецький. – Так, наприклад, стрічка «Процес. Російська держава проти Олега Сенцова» присвячена історії судового процесу над українським режисером, незаконно ув’язненим у Росії. Крім того, програма Мандрівного фестивалю включає найкращі короткометражні стрічки з програми DOCU/КОРОТКО та DOCU/УКРАЇНА. Остання презентує роботи молодих авторів та авторок, які через оптику власного почуття придивляються до людей, тернів та шляхів української реальності. Загалом у Рівненській області цього року ми плануємо показати 9 фільмів на різну тематику і для різних аудиторій».

Триватимуть кінопокази на Рівненщині з 22 листопада по 15 грудня. За цей час організатори планують провести не менше 20 показів фільмів у навчальних закладах (школах, ліцеях, технікумах, університетах), бібліотеках, креативних просторах, пенітенціарних установах області.

Відкриті покази для всіх охочих відбудуться в Острозі 27 і 29 листопада. В ці дні в приміщені Острозької академії можна буде переглянути відповідно фільми «Процес. Російська держава проти Олега Сенцова» (в понеділок) та «Боротьба Джамали» (в середу).

В Рівному такі відкриті покази проходитимуть у Рівненській обласній бібліотеці для молоді з 4 по 7 грудня включно. Детальніша інформація про них анонсуватиметься згодом.

«Однією з ефективних форм нашої правороз’яснювальної роботи серед громадян, донесення до них інформації про їхні права є проведення подібних кінопоказів, – зазначив директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Рівненській області Василь Овдіюк. – Адже люди, перш за все, повинні знати свої права. І тоді вони зможуть захистити себе в тій чи іншій ситуації».

Крім показів фільмів, цього року в рамках фестивалю проведуть фотоконкурс, присвячений екологічним проблемам. Для участі в ньому потрібно надіслати на електронну пошту організації свою роботу (фотографію і супровідний текст), що розповідають про шкідливий вплив людської діяльності на довкілля в Рівненській області (причини та наслідки забруднення) та/або показують шляхи вирішення екологічних проблем. Грошові нагороди отримають 5 найкращих робіт. Крім того, окремо заохочувальні призи отримають 5 авторів. Детальні умови конкурсу будуть оприлюдненні на початку наступного тижня.

Вчора під час відкриття фестивалю на Рівненщині відбувся перегляд фільму «Боротьба Джамали». В ньому шведська журналістка Елін Йонссон фіксувала життя співачки і її сім’ї в Україні та Криму, розповідаючи трагічну історію родини та про її нинішні складнощі, пов’язані з окупацією. Через особистий і сильний портрет Джамали, а також пісню «1944» фільм звертається до історичних подій, депортації кримських татар і до сьогоденної політичної проблеми.

Довідково

Мандрівний фестиваль Docudays UА є традиційним продовженням Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UА, який цього року відбувався в Києві з 24 по 31 березня. А вже з жовтня найкращі фільми фестивалю можуть переглядати мешканці понад 200 міст і містечок України.

Мета Мандрівного фестивалю: сприяти популяризації й розвитку документального кіно та підвищенню рівня дотримання прав людини в Україні.

Місія Мандрівного фестивалю: створювати можливості для кожної людини в Україні дивитися найталановитіше та найактуальніше документальне кіно з усього світу. Таким способом сприяємо розвитку критичного мислення, формуванню активної громадянської позиції та ставленню до людської гідності як до найвищої цінності. Реалізуючи нашу місію, також сприяємо популяризації й розвитку документального кіно та підвищенню рівня дотримання прав людини в Україні.

Фестиваль – неполітичний і некомерційний.

Організатори: Українська Гельсінська спілка з прав людини; Громадська організація «Південь»; Благодійна організація «Фонд милосердя та здоров’я»; ГО «Центр сучасних інформаційних технологій та візуальних мистецтв».

Партнери: Державне агентство України з питань кіно, Міжнародна мережа кінофестивалів з прав людини.

Партнерами фестивалю в областях України є 53 провідні молодіжні, громадські та правозахисні організації та 195 кіноклубів медіа-просвіти з прав людини Docudays UA.

Регіональним координатором 14-ого Мандрівного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA у Рівненській області є РОГО «Комітет виборців України».

Партнери в Рівненській області: Платформа взаємодій «Простір», Рівненська обласна бібліотека для молоді, ГО «Екоклуб», Головне територіальне управління юстиції в Рівненській області, Регіональний координатор із зв’язків з громадськістю Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

Детальніше з програмою регіональних показів можна ознайомитися на офіційному веб-сайті Мандрівного фестивалю Docudays UA www.traveling.docudays.org.ua.

Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA проходить за підтримки Посольства Швеції в Україні.

За інформацією інформаційного відділу РОГО КВУ