Маршрутки туди не їздять: у поліській глибинці по-особливому освячуватимуть паски

Фото - Павло Дубінець

Вже традиційно напередодні Великодня у трьох прикордонних селах на крайній півночі Рівненщини відбудеться освячування великодніх кошиків. До нечисельних жителів сіл Омит, Гориничі та Ніговищі приїде священник Павло Дубінець з Морочного, щоб провести святковий обряд.

Вищезгадані села майже відрізані від світу. У них проживає не більше 40 людей, зокрема у Гориничах лише семеро. Сюди не курсує жодна маршрутка, тут немає магазинів. Лише раз на тиждень приїжджає фельдшер та продуктова лавка.

– Для них найважливіше – людське спілкування. Приїжджаєш у ці села на свято автомобілем, то люди не відпускають, хочуть щось розказати, запитати, згадують якісь моменти з минулого. Там залишилися жити або дуже старенькі люди, або ті, які не знайшли свою долю у житті – одинокі чоловіки, – розповідає Павло Дубінець.

У Ніговищах є невелика церква, але вона розташована на болоті та віддалена від села. Стареньким людям, які пересуваються здебільшого за допомогою милиць, до неї важко дістатися, тому місцеві збираються біля обрічних хрестів.

Священник вже приїздив до людей у цьому році, аби посповідати. Найближчий візит Павла Дубінця у поліську глибинку запланований у суботу по обіді, напередодні Великодня.

– Старенькі, немочні, а з вірою в очах, з вдячністю за прожитий рік, з новими сподіваннями. Для них це теж Торжество, це теж Перемога, бо не забуті Богом, ­­– зазначав опісля минулих великодніх відвідин цих місць священнослужитель.

До слова, найстаршою жителькою цих населених пунктів є баба Саня з Омита. Цьогоріч жінці виповниться 90 років.

Читайте також