Масштабні підтоплення у Європі: як розпізнати автомобіль "потопельник"

Фото - відкриті джерела; Ілюстративне фото

Минулого тижня багато європейських країн постраждали від руйнівної повені. Вода затопила чимало будинків, сільськогосподарських угідь і, звісно, автомобілів. Можна не сумніватись, що велика частина автомобілів-«потопельників» неодмінно потрапить на український ринок і продаватиметься за дуже привабливою ціною.

Видання "Захід.нет" розповіло, за якими ознаками можна впізнати втоплену машину.

Головна проблема полягає у тому, що перекупи дуже старанно маскують усі ознаки «потопельника», аби у покупця не виникало підозр. Проте є деякі речі, які замаскувати дуже складно або навпаки - надто дорого, щоб цим займатись. Тож на що варто звертати увагу:

• Загляньте під сидіння. Як правило, металеві деталі каркасу виконані з голого заліза, що не покрите фарбою. Якщо автомобіль був у воді – на металевих деталях каркасу буде видно іржу. Варто зазначити, що у автомобілів, які не були у воді,навіть якщо їм більш як 20 років, каркас сидіння лишається без слідів корозії.

• Запах. Усі «потопельники» мають характерний запах мулу. Позбавитись його досить важко, тому перекупи намагаються перебити його іншими запахами. У хід йдуть різноманітні ароматизатори, чистячі засоби, парфуми… Якщо в машині є будь-який стійкий запах – варто насторожитись. Найімовірніше перед вами потопельник.

• Фари. Дуже уважно обстежте відбивачі фар. Якщо на них помітно сліди солі, розводи, або інші сліди потрапляння вологи – перед вами «потопельник». Річ у тім, що світлотехніка досить дорога для того, аби її міняти і досить складна (особливо на дорогих сучасних авто), аби розбирати її для видалення слідів води.

• Електрообладнання. Усе електрообладнання повинно бути у робочому стані. Якщо, наприклад, не працює аварійка і звуковий сигнал, це вже поганий знак. А якщо не працює ще, наприклад, електросклопідіймач, ймовірність того, що це «потопельник», який і надалі буде докучати виходом з ладу електрообладнання, дуже висока.

• Дата ввезення. Зараз за допомогою безлічі онлайн-сервісів можна дізнатись всю історію авто, у тому числі і дату продажу та ввезення в Україну. Звірте ці дати з повідомленнями новин про повені у європейських містах. Якщо авто було продано за кілька днів або тижнів після потопу – це не дуже добра прикмета.

Звісно, є ще дуже багато прикмет, за якими можна впізнати «потопельника», проте, купуючи вживане авто, обов’язково потрібно користуватись послугами професіоналів та замовляти відповідний огляд з діагностикою на СТО. Лише так можна з досить високою часткою ймовірності вберегти себе від технічних проблем у майбутньому.

 

Читайте також