Мати восьмикласниці з Рівного подала позов на школу через дистанційне навчання

Мешканка Рівного звернулась з позовом до однієї з рівненських шкіл, аби визнати накази директора про дистанційне навчання протиправними та не чинним та скасувати їх. 

Про це повідомляє пресслужба Рівненського апеляційного суду. 

На думку позивачки, дистанційне навчання, як захід самоізоляції протиставляється загальному праву суспільства, інших батьків та їх дітей. 

Оскільки ці накази директор освітнього закладу видав після того, як в одного з восьмикласників була лабораторно підтверджена коронавірусна хвороба COVID-19, а також враховуючи рішення педагогічної ради школи, що ґрунтувалося на підставі постанови Головного державного санітарного лікаря № 10 від 6 вересня 2021 року «Про затвердження протиепідемічних заходів у закладах освіти на період карантину у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)», суд першої інстанції відмовив позивачці у задоволенні позовних вимог.

Рівнянка оскаржила це судове рішення до Рівненського апеляційного суду, наполягаючи на його скасуванні та ухваленні нового рішення — про задоволення її позовних вимог у повному обсязі. В апеляційній скарзі позивачка увагу суддів акцентувала на тому, що порушується конституційне право її доньки, яка повністю здорова, на освіту.

Колегія суддів судової палати з розгляду цивільних справ Рівненського апеляційного суду відмовила позивачці у задоволенні апеляційних вимог, вважаючи рішення суду попередньої інстанції законним та обґрунтованим.

Суду відомо, що на час подання позову донька позивачки була 8-класницею однієї з рівненських шкіл.

30 серпня 2021 року педагогічна рада освітнього закладу прийняла рішення про те, що у випадках підтвердження коронавірусної хвороби COVID-19 в одного зі здобувачів освіти 1-11 класів, з метою запобігання поширенню хвороби, на підставі наказу директора школи направляти учнів класу, в якому виявлено лабораторно підтверджений випадок інфікування, на самоізоляцію та організовувати освітній процес для здобувачів освіти цього класу з використанням технологій дистанційного навчання, про що свідчить витяг із протоколу № 9.

На початку жовтня 2021 року у класі, де навчається донька позивачки, підтвердилися випадки захворювання учнів.

Комісія з питань надзвичайних ситуацій школи на позачерговому засіданні вирішила направити учнів 8 класу на самоізоляцію та організувати освітній процес з використанням технологій дистанційного навчання. Пізніше комісія це рішення пролонгувала, оскільки в класі все ще були хворі на COVID-19.

На основі рішення педагогічної ради, а також рішень комісії з питань надзвичайних ситуацій навчального закладу, директор школи своїм наказами, які позивачка просила скасувати у судах першої та апеляційної інстанцій, направив учнів 8 класу на самоізоляцію.

Адміністрація закладу запропонувала позивачці навчатися її доньці з учнями паралельного класу за наявності підтвердженого обстеження на визначення антигену SARS-CoV-2.

Мама восьмикласниці відмовилася з тих підстав, що її дитина не зобов’язана у разі відсутності ознак захворювання надавати будь-які довідки про стан здоров’я.

- У справі, які переглянув Рівненський апеляційний суд, заперечення позивачки щодо направлення її дитини на самоізоляцію у зв’язку із захворюванням однокласників на  COVID-19, протиставляється загальному праву (інтересу) суспільства, інших батьків та їх дітей, які навчаються у класах, де не було виявлено випадків захворювання.

Заходи самоізоляції дітей є виправданими, адже здійснювалися з метою непоширення коронавірусної хвороби серед учасників освітнього процесу та забезпечення права на безпеку й охорону здоров’я, що гарантовано статтями 3, 27 та 49 Конституції України, - зазначають у суді. 

Зрештою, місцевий і апеляційний суди визнали пріоритетність забезпечення безпеки життя, здоров’я і безпеки людини над правом на освіту.

Читайте також