Майже 90% депутатів Рівненської міськради прозвітували за свою роботу

У Рівненській міськраді 88% депутатського складу прозвітувало про діяльність за 2017 рік

Протягом квітня-червня 2018 року Інститут «Республіка» проводив аналіз звітів депутатів місцевих рад, включаючи звіти депутатів Рівненської міської ради. Станом на 26 червня 37 з 42-х депутатів Рівненської міської ради прозвітували про свою діяльність перед виборцями, а це відповідно 88%.

У порівнянні з минулорічними даними результати не змінилися, тобто за діяльність у 2016 і в  2017 році було оприлюднено 37 звітів депутатів.

Серед депутатів Рівненської міської ради, прозвітували: 6 представників ВО «Свобода», 4 - ВО «Батьківщина», 3 - «Радикальна партія Олега Ляшка», 1 депутат з «Самопомочі», 1 - Громадський контроль, 1 - «Народний Рух України» і  21 депутат зазначений як безпартійний.

Стверджувати, що 5 з 42 депутатів узагалі не звітували, ми не можемо. Можливо, їх звіти були оприлюднені десь у пресі чи Інтернет-ресурсах, проте знайти їх не вдалося. А отже, рівняни також не можуть ознайомитися з результатами діяльності цих обранців.

Один з елементів дослідження це – участь рівненських депутатів у постійних та тимчасових комісіях. Варто зазначити, у своїх звітах депутати опосередковано згадували участь у комісіях (як постійних так і тимчасових), або описували, до яких тимчасових та постійних комісій вони входять. Більшість обранців у своїх звітах зазначали наступне «... був присутній на всіх засіданнях комісії…», «… був присутній на 98% засідань постійної комісії». Таким чином, вирахувати даний аспект було вкрай складно, але нагадаємо, що інформація для аналізу взята виключно зі звітів, опублікованих на сайті міськради.

У цілому депутатами Рівненської міської ради було прийнято 1794 громадяни, проведено 159 зустрічей з мешканцями виборчого округу. Підготовлено та надіслано звернень – 1158 та 299 - підготовлено та подано запитів.

Проаналізувавши наповнення документів, можна виокремити п’ять позицій проблем, про які найчастіше згадують обранці:

?       Організація масових заходів (30 згадок у звітах)

?       Поточний ремонт двору (17 згадок у звітах)

?       Масові заходи (сприяння) (16 згадок у звітах)

?       Встановлення дитячих майданчиків (11 згадок у звітах)

?       Ремонт контейнерних майданчиків (10 згадок у звітах)

Слід зазначити, що перевагами більшості звітів депутатів Рівненської міської ради є деталізований звіт, який відповідає вимогам ЗУ “Про статус депутатів місцевих рад” в частині його наповнення. Разом з тим, а ні Регламент Рівненської міської ради, а ні законодавство не закріплюють єдину форму звітування депутатів. Внаслідок цього депутатські звіти про діяльність дуже різняться і потребують визначення єдиних елементів для дослідження, що дозволить порівняти діяльність депутатів.

Примітка. Дані, на основі яких було зроблене дослідження, постійно оновлюється у зв’язку з отриманням нових звітів депутатів. Окрім цього, для дослідження бралися лише ті звіти, які відповідають вимогам чинного законодавства та здійснені у спосіб, передбачений ЗУ «Про статус депутатів місцевих рад» та ЗУ «Про доступ до публічної інформації».

керівниця Рівненського територіальної організації партії БПП «Солідарність» Інна Дмитренко звернулася з інформацією щодо звітності представників партії «Солідарність» в Рівненській міській раді. Вона повідомила, що в матеріалі, оприлюдненому на сайті Інституту «Республіка», були відсутні дані щодо звітування представників даної партії, а саме: Богдана Гапяка  та Андрія Кузьмича.

Як стало відомо, ці обранці офіційно є членами партії «Солідарність», що не було вказано в аналізі звітів, за що приносимо вибачення.

У той же час, на сайті Рівненської міської ради, персональній сторінці депутата, у графі партійна приналежність написано – «Безпартійний». Відповідно особисті дані для аналізу звітів депутатів вказувалися ті, що зазначені на персональній сторінці депутата. У зв’язку з цим, виникла дана розбіжність.

Зауважимо, що обранці Богдан Гапяк  та Андрій Кузьмич прозвітували про свою діяльність за 2017 рік. Партійний розріз звітності виглядає наступним чином.

Читайте також