Медична реформа в Рівному: скільки пацієнтів вже обрали свого лікаря?

фото ілюстративне

З квітня в Україні розпочалась національна кампанія з вибору лікаря. Кожен українець повинен обрати терапевта, педіатра або сімейного лікаря. Важливо, аби заклад, у якому працює лікар, був підключений до системи "Електронне здоров'я". Дізнатись про це можна в реєстратурі, безпосередньо в лікаря, або ж за спеціальною наліпкою в медичному закладі.

Спеціальна наліпка

В Україні за місяць від старту підписання декларацій з лікарем понад 2 мільйони українців вже зробили свій вибір. Як розповідає начальник управління охорони здоров'я Віктор Іськів, станом на ранок 8 травня 25119 пацієнтів підписали декларації з лікарем в Центрах ПМСД міста Рівне.

"Це вже 10% від усіх мешканців. Є непогана динаміка, бо ми запланували, щоб відколи почнеться фінансування - з 1 липня, приблизно 30% вже підписали декларації, щоб був більш менш відчутний ефект як для лікарів, так і для пацієнтів. Лікарів, які набрали максимум пацієнтів, ще немає. Загалом, від 100 до 600 декларацій мають лікарі. Є одиниці, які набрали до 800. Статистики щодо того, яких лікарів обирають частіше - немає, але я б радив сім'ям, в яких є діти, обирати все ж сімейних лікарів. Але не всі сімейні лікарі беруть родини, де є діти від 0 до 3 років, бо бояться брати таких маленьких," - повідомив начальник управління охорони здоров'я.

Віктор Іськів зазначає, що рівняни мають ще два тижні, щоб подумати і обрати свого лікаря. Наразі найбільше декларацій зареєстровано в КЗ "Центр ПМСД "Центральний" - понад 10 тисяч, найменше в КЗ "Центр ПМСД «Північний» - близько 6,5 тисяч.

Рівняни, які ще не визначились із лікарем, можуть переглянути реєстр терапевтів, педіатрів та сімейних лікарів міста онлайн на сайті medrivne.com. До кожного з медиків прикріплена коротка довідкова інформація про освіту, кваліфікацію, досвід роботи та медичний заклад, у якому працює лікар. Отримати інформацію про лікарів, з якими можна підписати декларацію, також можна в реєстратурі Центрів ПМСД міста.

Переглянути клініки, амбулаторії та ФАПи Рівного можна на мапі.

Обравши лікаря, необхідно підписати декларацію з ним. Зробити це можна в медичному закладі в спеціальних місцях. Їх перелік можна знайти тут. 

Щоб підписати декларацію, потрібно мати паспорт, податковий номер (ідентифікаційний номер фізичної особи) і мобільний телефон. Якщо ви плануєте підписати декларацію з педіатром чи сімейним лікарем для своєї дитини, то вам також знадобиться свідоцтво про народження дитини.

Нагадаємо, сімейний лікар може обслуговувати 1 800 пацієнтів, терапевт – 2 000, педіатр – 900.

Читайте також