Мешканець Рівненщини захворів на новий варіант коронавірусу «Пірола»

На Рівненщині виявили новий варіант коронавірусу "Пірола". 

Про це повідомляють в МОЗ України.

Захворів 20-річний чоловік. Виокремити випадок «Піроли» удалося завдяки секвенуванню — лабораторному дослідженню, яке дозволяє генетично розшифрувати вірус, виявити, які мутації відбулися в геномі вірусу. 

Новий субваріант вірусу (BA.2.86) під назвою «Pirola» уперше був зафіксований улітку в Ізраїлі, потім його виявили в США, Данії та Великобританії. У серпні ВООЗ опублікувала оцінку ризику нового штаму коронавірусу як такого, що потребує моніторингу на рівні кожної країни.

Симптоми субваріанта «Піроли» такі ж, як і за інших варіантів COVID-19: нежить, підвищена температура, кашель, головний біль, утома, утрата нюху або смаку, також можливе подразнення очей і висипи.

У МОЗ України нагадують про важливість вакцинації. Для безоплатних щеплень у державі є понад 3 млн доз вакцини: вакцина "Janssen" від "Johnson&Johnson", "Comirnaty" від "Pfizer". Також доступна вакцина проти COVID-19 для дітей з 5-річного віку (виробник "Pfizer" – вакцина "Comirnaty" для дітей).

Рекомендована вакцинація залишається безоплатною в сімейного лікаря та пунктах щеплень. Зробити щеплення рекомендовано людям, які:

  • мають ослаблений імунітет чи супутні захворювання;
  • належать до вікової категорії 60+;
  • перебувають у групі ризику важкого перебігу та смерті внаслідок коронавірусної хвороби.

Читайте також