Мешканка села на Рівненщині розповіла, як готує автентичну сушену рибу в печі

На Володимиреччині зберігають рецепт автентичної страви під назвою «Сушена риба в печі».

Як зазначають в Управлінні культури і туризму Рівненської ОДА, ця страва є родзинкою громади.

Для жителів села Малі Телковичі рибні страви — традиційні. У селі тече річка та чимало ставків. Сушену в печі рибу готують за давнім рецептом, який можуть внести в перелік елементів нематеріальної культурної спадщини області.

Секретом, як сушать рибу в печі, поділилася місцева жителька Світлана Новак.

"Рибу спочатку добре миють у кількох водах, чистять та розрізають. Розрізаємо у Малих Телковичах її по-особливому — це називаються «розплатати». Починаємо від задньої частини і вздовж хребта. Розрізаємо, тоді її розгортаємо. Потому рибу треба вимочити у воді, наступний етап — соління. Чим раніше її покладуть в піч, тим менше солі потрібно, наголошує господиня. Рибу треба солити з обох сторін. Потім рибини скласти одна на одну. Засолену звечора — можна сушити в печі на наступний день. Якщо пізніше, то треба дати більше солі — при потребі зайву потім можна зчистити. Через те, що температура у печі спадає, можна почергово ставити туди рибини: яка сира — спочатку, яка сушилася вчора — трохи пізніше і так далі. Запалюємо піч з допомогою лучини і чекаємо, доки вигорить. Тим часом — застеляємо деко околотом чи очеретом. Так рибка не підгорить та матиме особливий аромат.

Якщо рибу не досушити добре, то зберігатися вона не буде — вкриється цвіллю. Тому треба ретельно дивитися, яку вже можна зняти, а яку ще треба досушити. Смакує сушена риба і як окрема страва, наприклад, до пива, а також — у борщі з квашеною капустою, можна готувати з нею й суп. смакує як суп. Найкраще, звичайно, їсти окремо. Їмо й насолоджуємося своїм, українським!".

Читайте також