Мешканці Рівненщини майже 3,5 тис. разів звернулися до прокуратури

фото ілюстративне

Майже 3,5 тис звернень від громадян та 94 запити на інформацію надійшло цьогоріч до органів прокуратури Рівненщини

В органах прокуратури Рівненської області належна увага приділяється діяльності з питань розгляду звернень громадян та запитів на інформацію.

Зокрема, розгляд звернень громадян та організація їх прийому працівниками прокуратури залишається одним із дієвих засобів, спрямованих на реальний захист прав і свобод людини та громадянина, зміцнення законності й правопорядку.

Упродовж 9 місяців 2018 року до органів прокуратури Рівненської області надійшло від жителів краю майже 3,5 тис звернень. З них по суті вирішено 2,4 тис звернень, в т.ч. 45, які надійшли від народних депутатів України. 

Найбільшу кількість з вирішених заяв становлять звернення з питань досудового розслідування –1,5 тис (або 63%), з яких половина – це скарги на дії слідчих поліції. 

Значна увага прокурорами приділялася питанням особистого прийому громадян. Так цьогоріч прокурорами забезпечено право понад 870 жителів області на особистий прийом, з них 141 звернення прийнято безпосередньо керівником регіональної прокуратури.

Крім того, прокурором області та його заступниками організовувались виїзні прийоми за місцем проживання громадян, в т.ч. у віддалених районах. Забезпечувався також прийом осіб, які перебувають в місцях несвободи. У кожному конкретному випадку, за наявності підстав та в межах компетенції, вживалися заходи з метою реального поновлення законних прав та інтересів заявників.

Слід наголосити, що при розгляді звернень працівники прокуратури керуються Конституцією України, законами України «Про прокуратуру», «Про звернення громадян», правовими актами, виданими Генеральною прокуратурою України.

Разом з тим, незважаючи на постійне проведення роз’яснювальної роботи щодо повноважень прокуратури в умовах реформування правоохоронної системи, майже 1 тис звернень (27%) стосувалися питань, які не належать до компетенції прокурорів. У зв’язку з цим такі звернення скеровано за належністю до органів влади, державного нагляду та контролю, органів місцевого самоврядування.

 

Також органами прокуратури Рівненської області приділяється належна увага виконанню вимог Закону України «Про доступ до публічної інформації».

Протягом 9 місяців 2018 року до регіональної та місцевих прокуратур надійшло 94 запити на отримання доступу до публічної інформації. Кількість розглянутих прокуратурою запитів є більшою, ніж за аналогічний період минулого року на 10,7%.

За результатами розгляду запитів надано 57 інформацій, 19 роз’яснень, 11 запитів скеровано іншим розпорядникам, відмовлено у задоволенні 7 запитів.

Із числа розглянутих 40 запитів стосувалися питань досудового розслідування кримінальних проваджень, зокрема тих, які викликали суспільний резонанс та підвищену увагу громадськості, 11 – організаційно-розпорядчої діяльності прокуратури, 12 – з кадрових питань. Також запитувалася статистична інформація.

Повнота та своєчасність надання відповідей запитувачам перебуває на постійному контролі керівництва прокуратури області.

Органи прокуратури Рівненської області і надалі приділятимуть особливу увагу таким важливим комунікаційним напрямам діяльності, як робота із зверненнями громадян та з питань доступу до публічної інформації.

Результати роботи на даних напрямах обговорено на оперативній нараді 01.10.2018 за участі керівництва прокуратури області. За підсумками наради визначено шляхи удосконалення роботи прокурорів зі зверненнями та запитами громадян.

За матеріалами відділу організації прийому громадян,

розгляду звернень та запитів

прокуратури Рівненської області

Читайте також