Мешканці села на Рівненщині поділилися рецептом страви, яку готували понад 100 років тому

Мешканці села Руда-Красна, що в Клеванській громаді, поділилися рецепт автентичної страви "Крекало" або "Дерунці з грибною підливкою та соленою рибою".

Про це повідомили в Управлінні культури та туризму Рівненської ОДА,

Традиційна страва, що має довголітню історію, належить до нематеріальної культурної спадщини України.

"Жителі села Руда-Красна познайомили нас з чимось особливим, що з покоління в покоління трепетливо оберігають і передають своїм нащадкам мешканці Клеванської громади, яка розташувалась в мальовничій місцевості серед лісів і річок. Поспілкувавшись зі старожилами і провівши дослідження, дізналися, що цю страву готували більше ніж 100 років тому і продовжують традиційно готувати і в Клевані, і в Оржеві. Проте, можлива інша варіація і послідовність приготування. «Крекало» - страва не проста. Вона є невід’ємною частиною духовного життя громади, адже є традиційною стравою на Святий Вечір (Вечір перед Різдвом) у багатьох родинах. Хоча страва є пісною, проте дуже поживна і смачна!", - ідеться в повідомленні.

В Управлінні культури й туризму РОДА поділилися вивіданим старовинним рецептом.

Отож для того, аби приготувати "Крекало" потрібні такі інгредієнти:

  • 300 г соленого філе тюльки або оселедця;
  • пригорща білих сушених грибів;
  • 1 кг картоплі;
  • 2 великі цибулини;
  • 1 морквина;
  • 1 склянка борошна;
  • сіль, перець, олія.

Приготування:

Підливка. Попередньо намочені та добре вимиті гриби заливаємо 1 л води та ставимо варити.

Очищену морквину натираємо на тертку, цибулину чистимо й ріжемо кубиком.

Усе додаємо в грибну юшку, трішки підсолюємо та варимо. Паралельно з цим на сухій пательні підсмажуємо борошно (до золотистого кольору), охолоджуємо, просіюємо ситечком (щоб не було грудочок), розводимо поступово з водою до консистенції рідкої сметани, вливаємо цю рідину в киплячу грибну юшку та постійно мішаємо. Коли підлива стане густою, знімаємо її з вогню.

Окремо очищуємо солену рибу від кісток, нарізаємо на невеликі шматки.

Тремо велику цибулину, а потім і підготовлену очищену вимиту картоплю на дрібній тертці. Додаємо кілька ложок борошна, щіпку солі та трішки перцю. Смажимо дерунці (картопляні млинчики).

Усі підготовлені інгредієнти складаємо шарами в горщик чи банячок: дерунці + риба + грибна підливка й так кілька разів. Після цього горщик ставимо в гарячу піч або духову шафу, щоби трохи помліло. Через 30-40 хв "Крекало" готове.