«Ми повинні відчувати культурний шок»: у Рівному презентували унікальну виставку

Сьогодні в Рівному в галереї європейського живопису «Євро-Арт» вперше експонуються роботи художників-емігрантів ХХ століття. Унікальність цієї виставки в тому, що це спільна творчість митців-емігрантів в нашій країні була представлена лише двічі – у 2008 році в Українському домі у Києві та у 2017 році у Національному музеї Льовова імені Андрея Шептицького.

«Коли реставруєш, то ти дивися через збільшувальне скло, ти дивися на те, як майстер клав фарби. Це відкриває тобі автора і без хвилювань це робити неможна ну і без майстерності. Це робота відповідальна і приємна», - художник, реставратор Анатолій Іванченко. 

Ці роботи зібрані спільними зусиллями українських колекціонерів. Вдалося це зробити завдяки тому, що на світових аукціонах цей сегмент художньої творчості активізувався нещодавно.  Зазначимо, що деякі з цих художників були знайомі між собою, навчалися в одних вчителів або ж школах.

«Коли готували експозицію виставки, ми діяли за всіма законами експозиції, але коли вона була готова, то ми помітили багато співпадінь. Із цими письменниками нас розділяє протяжність у  166 років. Адже, найстарший із цих письменників народився 1852 року.  » Це роботи художників, імена яких не представлені в українському художньому просторі. Ми нарахували лише декілька художників,  поодинокі роботи яких представлені в деяких музеях України. Ми повинні відчувати культурний шок через те, що така виставка нині в Рівному», - розповіла куратор виставки Лариса Костюк.

Також за словами Лариси Костюк, картина, на яку вона показує на фото, належить Ользі Олександрівни Романовій, молодшій доньці російського імператора Олександра ІІІ, який у 1890 році тут в Рівному закладав камінь під будівництво Воскресенського собору.

Усі ці роботи куплені на світових аукціонах і це оригінали, які знаходяться у приватних колекціонерів.

«Збирачі творчої спадщини цих художників, вони  заслуговують на повагу, тому що роблять для сучасної України дуже багато. Також цікава  географія народження цих художників – Одеса, Київ Харків, Кам’янець-Подільський, а географія проживання – Прага, Мюнхен, Стокгольм, Торонто та інші штати Америки. Також це художники, які народилися на теренах Польщі, Російської імперії тощо», - додала Лариса Костюк.

Усього на виставці представлені 32 картини 30 авторів і має назву «Солодкий смуток».  Представлені полотна таких митців-емігрантів: Миколи Кричевського, Марка Шагала, Василя Хмелюка, Лазара Волокина, Петра Нілуса, Орельського, Костянтина Вроблевського, Василя Леві, Ольги Романової, Людмили Морозової, Якова Шапіро, Ісаака Добринського, Жені Мінаш, Леопольда Кретца, Владистава Стаховського, Євгена Вжеца, Мані Марво, Афанасія Шелоумова, Івана Шульце, Степана Колеснікова, Давида Відгофа (Відгопфа), Івана (Жана) Песке, Іллі Павіля, Абрахама Вейнбаума, Адальберта Мартона, Ісаака Пайлеса та Віктора Мазурського.

Усі охочі можуть відвідати виставку в галереї європейського живопису «Євро-Арт» з 23 травня до 29 липня 2018 року. Також у галереї за цей період будуть проведені арт-лекції, перфоманси, інсталяції та тематичні екскурсії.

Читайте також