Міський голова Дубна сплатить штраф, бо приховав інформацію про зарплату

Міського голову Дубна Василя Антонюка оштрафували за те, що приховав від журналістів інформацію про свою зарплату та зарплату своїх заступників. 

Про це йдеться у постанові Дубенського міськрайонного суду. 

Як зазначається, до суду надійшла скарга від Уповноваженого Верховної Ради з прав людини щодо приховування посадовцями інформації. 

Журналісти звернулися до Дубенської міськради із запитом від 6 липня 2022 року, в якому просили надати інформацію про розміри зарплат Дубенського міського голови та його заступникам у період із січня до червня 2022 року.

Проте чиновники відповіли, що на період воєнного стану доступ до запитуваної інформації є обмеженим. 

Після чого журналісти подали скаргу до Уповноваженого зВерховної Ради з прав людини. У скарзі йшлося, що відмова порушує їхні права на доступ до інформації, що становить суспільний інтерес, оскільки, до них надійшла інформація, що голова ради та його заступники в складний для держави час виписують понад нормовані премії та інші виплати, без відповідних на те підстав. 

Проте Дубенській міськраді інформації не надали цієї інформації й після звернення та роз'яснень відповідних положень заонодавства Секретаріатом обмудсмена. 

У своїй відповіді чиновники пояснили, що збір відповідної інформації під час воєнного стану нібито може мати ознаки диверсійної діяльності, а "інформація, що надається в електронній формі невідомим та неперевіреним особам може спричинити порушення діяльності органів самоврядування, нести життю і здоров`ю їхніх працівників, підбурювати громадян до заворушень та нести загрозу національній безпеці". 

Проте суд визнав неправомірність відмови надання такої інформації. Зазначається, що органи місцевого самоврядування продовжували та продовжують працювати, тому реальної необхідності у відмови не було. 

- З огляду на все викладене вище, посилання в листі Дубенської міської ради за №2525/05-02-26/22 від 12.08.2022 на те, що збір інформації про нараховані грошові виплати голові Дубенської міської ради та його заступникам під час воєнного стану може мати ознаки диверсійної діяльності, спрямованої проти України, є неправомірним, - наголосили у суді. 

Сам Василь Антонюк на суд не з'являвся та про причини своєї неявки не повідомляв. Він подав клопотання про повернення протоколу на доопрацювання до Секретаріату Упоноваженого Верховної Ради з прав людини, та письмові пояснення, в яких просить закрити провадження у зв'язку із відсутністю події та складу адміністративного 

Таким чином суддя Жуковська визнала Василя Антонюка винним  ч.2 ст.212-3 КУпАП, та наклали стягнення у виді штрафу на суму 595 грн. 

Також він має сплатити судовий збір у розмірі 496 грн. 

 

Читайте також