Місце меморіалізації: у музеї на Рівненщині відкрили унікальну експозицію

У Здолбунівському краєзнавчому музеї відкрили унікальну експозицію. Ідеться про виставку, присвячену трагічним подіям, які відбувалися на теренах Здолбунівщини в першій половині ХХ століття. Експозиція побудована на архівних документах, історичних дослідженнях і розкриває історію тоталітарних режимів, які діяли в регіоні.

Повідомляють у пресслужбі Рівненської обласної ради.

Як зазначив т.в.о. директора музею Олександр Чижевський, колектив спільно з волонтерами розчистив місце для нової експозиції, де знаходилося понад 6 вагонів сміття. Головною ж метою виставки є збереження пам’яті про події, які відбувалися за стінами в’язниці, і нагадування відвідувачам про непрості сторінки історії цього місця.

На урочисте відкриття нової експозиції завітали представники Рівненської обласної ради, зокрема заступник голови Олексій Бучинський та депутат РОР Олександр Гомон.

«Дана виставка є важливим кроком у збереженні нашої історичної пам’яті. Вона нагадує про ті складні часи, через які пройшли наші предки, і допомагає краще розуміти минуле міста. Кожен з нас повинен пам’ятати це, щоб будувати майбутнє!», - зазначив Олексій Бучинський.

Підземелля, де раніше розташовувалися камери для утримання в’язнів, катівні та карцери, - тепер стали місцем меморіалізації, де відвідувачі зможуть дослідити історію через інтерактивні мультимедійні технології. Тут також можна побачити оригінальні написи на стінах камер, які залишили тогочасні в’язні.

Проєкт реалізовує ГО «Про тебе і Україну» спільно зі Здолбунівським краєзнавчим музеєм, ГО «Після тиші», Здолбунівська міська рада та за підтримки Українського культурного фонду.