Міжнародне посвідчення водія: що варто знати мешканцям Рівненщини

Від початку року попит на міжнародне посвідчення водія значно збільшився. За 2022 рік Рівненське МВС видало 86 міжнародних посвідчень водія, що вдвічі більше ніж за аналогічний період минулоріч. 

Про це повідомляють в Рівненській міській раді.

Проте для виїзду закордон недостатньо мати просто посвідчення, насамперед для декотрих країн важливим є те, аби була інформація про дату закінчення дії посвідчення.Саме тому, у тих громадян, які мають ще ламіноване посвідчення водія, рекомендуємо його обміняти. 

Проте, якщо в нас існують країни, які дозво, а користуватись траспортом можна лише за наявності міжнародного посвідчення водія. Це, наприклад, Японія, Сінгапур,  Мальта, Малайзія, Кіпр, Єгипет, Ірландія, Ісландія, Австралія тощо. 

Детальніше з переліком країн, які визнають національне посвідчення водія, а які лише міжнародне, можна ознайомитися за посиланням  https://bit.ly/3qdNgsc на сайті регіонального сервісного центру ГСЦ МВС в Рівненській області.

Зверніть увагу, що міжнародне посвідчення водія видається на підставі національного посвідчення водія. При тому воно видається лише на 3 роки, але якщо цей період не є більшим за термін дії національного посвідчення.Варто відзначити, що міжнародне посвідчення водія без наявності національного не є дійсним.

Якщо Ви бажаєте отримати або обміняти міжнародне посвідчення водія, Вам необхідно звернутись до зручного за місцем розташування територіального сервісного центру МВС. Окрім того, варто мати при собі такі документи:

  1. оригіналом  посвідчення водія;
  2. паспортом громадянина України (у разі надання ID-картки без наявних у безконтактному електронному носії відомостей про реєстрацію місця проживання разом надається довідка про реєстрацію місця проживання особи);
  3. паспортом  громадянина України для виїзду за кордон;
  4. фотокарткою  розміром 3,5х4,5 см на матовому папері.

Строк видання триває  до 5 робочих днів з дня подання необхідних документів.

Але, якщо ви звернулись аби отримати посвідчення і вам відмовили, то для цього були певні підстави. Зокрема такі: 

  1. позбавлення права керування транспортним засобом;
  2. особа перебуває в розшуку;
  3. посвідчення водія знаходиться в розшуку;
  4. встановлення факту підробки національного посвідчення водія;
  5. закінчення строку дії національного посвідчення водія на дату отримання міжнародного посвідчення водія;
  6. невідповідність персональних даних заявника.

 

Читайте також