Мобілізаційне розпорядження: що це означає

Після повномаштабного вторгнення військ рф до України на території країни було оголошено загальну військову мобілізацію. Наразі серед видів вручених повісток громадянам також існує і мобілізаційне розпорядження. 

Що таке мобілізаційне розпорядження?

Повістки, які видають громадянам в Україні, існують декількох видів. Одним  з таких є мобілізаційне розпорядження. Це повістка, яку вручають військовозобов’язаному після проходження медкомісії, якщо його визнали придатним до служби.

Такий припис зобов’язує з’явитися на призовний збірний пункт протягом 24 годин після оголошення мобілізації – загальної або часткової.

Що буде, якщо я проігнорую розпорядження?

 Відповідальність за порушення правил військового обліку наразі в Україні становить штраф від 850 до 1 700 гривень.

Проте, якщо громадянин раніше вже ухилялася від призову (не з'явилася за повісткою для уточнення облікових даних) та отримувала через це попередження від керівника РТЦК, вона може отримати штраф від 5 100 до 8 500 гривень або ж проходження виправних робіт протягом року.

Але ще одним різновидом покарання є тюремний термін від 3 до 5 років передбачений у тому випадку, якщо особа ухилилась від призову, уточнивши облікові дані, пройшовши медичну комісію та отримавши мобілізаційне розпорядження, проте у визначений час не з'явилась у РТЦК.

 

Читайте також