"Морально не потягну": тенісистка з Рівненщини готова знятися з ігор, якщо отримає суперниць з рф чи Білорусі

Тенісистка з Рівненщини Леся Цуренко готова знятися з ігор у разі потрапляння на спортсменок з рф чи Білорусі. 

Про це вона сказала в інтерв'ю Суспільному

Нагадаємо, наприкінці січня Міжнародний олімпійський комітет висловив намір повернути атлетів з цих країн до виступів у нейтральному статусі.

Теніс - один з небагатьох видів спорту, де спортсмени з рф та Білорусі продовжували виступи на турнірах WTA та ATP у нейтральному статусі. На думку Цуренко, увесь цей час вона не могла зрозуміти, чому більшість представників тенісу байдуже відносилася до цього.

"Я буду чесною, але тенісний світ з самого початку війни робив вигляд, що нічого не відбувається. Це було дуже дивним для мене, я сильно психувала через це, не розуміла, чому люди такі байдужі в своїй більшості. Звичайно, це не всі гравці та тренери, але для більшості нічого не змінилося. І ось це наше положення, коли б ми мали виходити, розмовляти та доводити функціонерам, що це війна і треба щось робити з чим - скільки ми не намагалися, нічого не змогли досягти.

Скажу чесно, що я дуже напруженою себе почуваю на турнірах, мені неприємно бути в присутності представників країн-агресорів. Звичайно, на це витрачається багато сил і треба робити багато роботи над собою, щоб продовжувати грати та ще й показувати результати. Олімпіада - це взагалі загадка для мене, що будуть виступати росіяни і білоруси", - розповіла Цуренко. 

Президент Національного олімпійського комітету України на останній асамблеї окремо звертався до представника федерації тенісу щодо матчів українських тенісисток проти російських на турнірах, зокрема на Australian Open. Вадим

Гутцайт закликав притримуватися усіх українських спортсменів єдиної позиції: або усі бойкотують, або усі грають.

Цуренко наголосила, що готова зніматися з матчів, якщо отримає у суперниці тенісисток з РФ та Білорусі. І навіть зазначила, що була готова робити це й раніше, але через відсутність повного відсторонення тенісисток з рф та Білорусі з турнірів вирішила цього не робити.

"Я буду однозначно [зніматися з матчів]. Є деякі гравчині, проти яких я, чесно скажу, навіть морально не потягну грати, бо знаю їхню позицію, вона для мене неприємна. Буду дотримуватися цієї рекомендації, це була одна з моїх ідей на початку, але я зрозуміла, що це не буде мати сенсу, в тенісі - так точно. Але якщо буде така рекомендація, - 100% [зніматимуся]", - заявила спортменка. 

З моменту повномасштабного вторгнення Леся Цуренко провела п'ять матчів проти нейтральних тенісисток, які є представницями Росії. Уперше це трапилося у березні 2022 року, востаннє - уже в лютому 2023 року, буквально за кілька днів до слів президента НОК України.

Щодо стану свого здоров'я, то Цуренко відзначила покращення у роботі ліктя. Хоча визнала: поки що перебуває не в оптимальній формі для подачі.

"Однозначно, я чесно визнаю, що не в найкращій формі стосовно подачі. Бо майже чотири роки страждала від травми ліктя, і це перший місяць, коли не відчуваю постійного болю. Моя подача потроху повертається, і я думаю, що цей компонент буде лише покращуватися і додаватиме мені впевненості та, звичайно ж, кращих результатів", - додала тенісистка. 

Нагадаємо, Леся Цуренко на початку лютого встановила найкращий особистий результат за останні чотири роки на турнірах WTA. Українська тенісистка дійшла до фіналу на турнірі в Хуахіні, де поступилася китаянці Лінь Чжу.

Завдяки участі у фіналі в Хуахіні Цуренко покращила свої позиції в рейтингу WTA, повернувшись до топ-100. 

Читайте також