"Морози, що шибки замерзають": мешканці Рівненщини забувають, що таке сувора зима

Фото - Українська правда

«Оце раніше зима була, не те, що зараз». Таку фразу чув від старожилів чи не кожен мешканець Рівненської області. Снігу, що не можна вийти з домівки, морози, що шибки замерзають. Однак, з кожним роком ця пора року стає теплішою і заметілі - це ніби казка, яку розповідають нам наші бабусі.

70-річна мешканка Березнівщини Євгенія Іванівна поділилась згадкою про зими зі свого дитинства:

«Така була зима, я як ходила в школу, сім кілометрів, то по пояс снігу було. Одну ногу витягнеш. Другою грузнеш. Стільки багато було снігу і сильні були морози. Зима була затяжна. Як почнеться у грудні-місяці, то геть до лютого і березень захопить. Навальні снігом такі зими були. Цього року зима, то непогана була, але раніші – весна, а не зима, порівняно із тим, що я пам’ятаю. Але зимою прийдеш зі школи, в тому снігу качаємось, мокрі. Раніше дуже хуртовини були, мело. Як намете, то кучугури рівно з хатинами».

Євгенія Іванівна додає, що раніше типовими зимовими речами були кожухи, "шапки-вушанки", "биті" валянки, ватні штани тощо. 

Сучасні зимові морози не такі люті, як були раніше. До прикладу, новорічно-різдвяні свята, які в усіх асоціюються зі снігом і морозами, все частіше супроводжуються дощами.

Журналістам «Рівне Медіа» у обласному центрі з гідрометеорології пояснили, чому так. Річ у тім, що за період 1946-2020 років середньорічна температура повітря поступово зростала на близько 1.9º.

«Зокрема, перший різкий стрибок температурних показників у бік зростання відбувся у 1981-1990 рр. Найбільш вираженим потепління є у зимові місяці (середня місячна температура повітря січня зросла в середньому на 2.2º, лютого на 1.6º, а ось у грудні простежувалось незначне зниження – на 0.1º). У зв’язку з цим на території області змінюється характер зими, вона стає м’якшою: частішими стають відлиги, змінюється тривалість та строки залягання снігового покриву, зменшується сума від’ємних температур повітря за зимовий період», - кажуть у гідрометцентрі.

Регіональні зміни кліматичних параметрів є проявом глобальних кліматичних змін на локальному рівні, що переважно науковці пов’язують із парниковим ефектом, тобто зростанням в атмосфері концентрацій таких газів як діоксид вуглецю, оксид азоту та метан.

«Зростання температури повітря зафіксовано переважно в холодний період року і, як наслідок, відбувається зменшення тривалості зимового періоду. Наприклад метеорологічної зими у 2020 році не було, оскільки не відбувся стійкий перехід середніх добових температур повітря через 0 °С у бік зниження. За останні 20 років практично не було стійкого переходу через мінус 5º (за виключенням 1996, 2010 років) - тобто не було суворої зими. Стала меншою, навіть у досить холодні зими, сума від'ємних температур повітря за зимовий період», - додали фахівці гідромецтентру.

У Рівненській області потепління чітко простежують з 1988 року. Згодом це найбільш чітко виражене було у зимові місяці.

Суттєво скорочується імовірність дуже тривалих і холодних періодів, проте абсолютно не зменшується імовірність короткочасних сильних похолодань.

«У лютому 2012-го року спостерігалося два періоди короткочасних похолодань, коли були перевершені історичні мінімуми (1-3, 10-12, 17 лютого) – температура повітря була нижчою за весь період безперервних спостережень і становила 30-32 градуси морозу», - додали синоптики.

Фахівці гідрометцентру попередили, що за умови середнього рівня викидів покрив снігу може зникнути до середини століття. Але це не означає, що в нас не буде снігопадів – найімовірніше, вони будуть у другій половині зими та в її кінці. Їх ніхто не скасовує. Це означає, що сніг не буде лежати на поверхні. 

Фото - відкриті джерела.

Читайте також