На Харківщині росіяни організували систему катівень для українців

Фото: 24канал

На півночі Харківської області на Дергачівщині росіяни катували людей. 

Про це повідомляє 24 канал з посиланням на розповіді журналістки Анни Черненко.

Козача Лопань, що приблизно 2 – 3 кілометри залізницею від росії, зазнала менше руйнувань, ніж на іншій частині Харківщини. Проте тут російські війська влаштували систему катівень для місцевих жителів, а також організували свій штаб.

"Козача Лопань стала місцем, де базувалася так звана адміністрація. Потім перебралася до Куп'янська й тут залишили їхнього так званого заступника. Там були радянські плакати, пляшки пива, портрети царя. Мені важко сказати, як це все поєднується в їхніх головах", – розповіла журналістка.

Черненко зазначила, що в Козачій Лопані була катівня. За її словами, там були найжорстокіші умови з тих катівень, які вона побачила на звільнених територіях Харківщини.

В Козачій Лопані я зрозуміла, що росіяни не просто знущалися з наших людей, а влаштували справжню систему катівень. Коли є місце для утримання для багатьох людей, де їх б'ють, знущаються гвалтують, а потім, коли знаходять більш-менш корисного перспективного в'язня, то його передають в іншу установу в Козачій Лопані, а потім відправляють далі".

Керівник інформаційного відділу Дергачівської міськради Олександр Кулік показав головну катівню Козачої Лопані. Тут була камера-клітка, куди вміщували й кілька десятків людей.

"Тут катували безпосередньо, а в іншому приміщення жили самі ж. На щастя, ЗСУ туди влучно потрапили і знищили окупантів. Людей прив'язували скотчем, зав'язували очі, могли тримати по декілька тижнів. Били струмом так, щоб все бачили чи чули люди, які сиділи у клітці", – розповів Кулік.

Читайте також