На Костопільщині зберігається вишита сорочка, яку в роки Другої світової закопали в землю

На Костопільщині зберігається автентичне традиційне вбрання кін. XIX - початку XX ст.

Про це повідомили в Управлінні культури й туризму Рівненської ОДА.

"Історія автентичного одягу давня і цікава. Збереження етновбрання – не відсталість, а глибоке почуття вірності традицій своїх предків. Найбільше багатогранності в одязі у прикордонних районах. Саме до таких належить і Костопільська ТГ, де крайнє на карті с. Гута межує з селами Великої Волині. Костопільські лісові дороги ведуть у глибоке Полісся. Всі ці фактори мають вагомий вплив на стилістику етновбрання", - ідеться в повідомленні.

Як зазначають в Управлінні культури й туризму, найбільше привертають увагу вишиті сорочки на лляному домотканому полотні. Орнаментація костопільських сорочок здебільшого - рослинна, рідше трапляються геометричні узори. Оздоблення рукавів жіночих сорочок – ткацтво, вишивка хрестиком, гладдю, занизування.

Жіночі сорочки мають різні комірці. Побутували комірець стійка, виложистий комір тощо.

"За власним спостереженням та колег помітили на сорочках із сіл Костопільщини цікавий елемент – оздоблені вишивкою круглі комірці зібрані по колу, що нагадують зонтик. Сорочки з такими комірцями носили і жінки, і дівчата. Круглі комірці є регіональною особливістю, що не зустрічається більше ніде на Рівненщині", - зазначають в Управлінні культури й туризму РОДА.

Більшості зразків уже - понад 100 років.

Серед сорочок Костопільщини є одна особлива. У тяжкі роки Другої світової війни власниця сорочки закопала її в землю задля збереження. Більшість сорочок, що були викопані, - зіпсовані. Лише одна вціліла.

Читайте також