На півночі Рівненщини знайшли древній човен-довбанку (ВІДЕО)

Петро Лощиць

На Рівненщині жителі прикордонного села Глинне під час риболовлі знайшли човен-довбанку довжиною майже чотири метри. Судно помітили на березі річки Ствига, яка у 2024 році обміліла через засуху. Місцеві рибалки повідомили про знахідку вчителя історії і тимчасово заховали човен у покинутому ставку. 

Як рятували довбанку, повідомляє Суспільне.

Житель села Глинне Петро Лощиць дістав човен-довбанку, який він заховав у покинутому ставку. Чоловік знайшов судно 2 вересня, коли разом з друзями рибалив на річці Ствига поблизу села Глинне Сарненського району. Цей населений пункт знаходиться у десятикілометровій зоні від кордону України з Республікою Білорусь. 

"Братик заліз й побачив щось таке, як човен. Ми за лопати, за коней, поїхали й відкопали. Ніжно викопували його і вантажили на віз руками вчотирьох. Повантажили й всю дорогу тримали, щоб він не розвалився", — розповів Петро Лощиць.


Про знахідку одразу розповіли місцевому вчителю історії.

"Він постояв орієнтовно п'ять-шість годин вдома, і ми зателефонували до Петровича. Він сказав, що його потрібно заховати у воду. Ми його привезли сюди [у покинутий ставок — ред.] й тут втопили", — додав місцевий житель.

Зі слів вчителя історії Глиннівського ліцею Івана Скаковця, подивившись на фотографії, він з'ясував, що це дійсно човен-довбанка, який до цього часу не траплявся, як знахідка:

"Я встановив зв'язок з Андрієм Петраускасом із Києва, який має вже досвід у знаходженні таких експонатів. Він припустив, що це буде давній човен, і він дуже схожий на той, який у 2020 році знайшли в річці Уборть біля Олевська".


Іван Скаковець розповів, що знайдене судно виготовлене із суцільного стовбура сосни. Його довжина — майже чотири метри, а ширина — 60 сантиметрів. Вік човна точно невідомий, втім, зі слів історика, довбанки виготовляли з часів Русі до XIX століття. Зокрема, таким типом судна користувались древляни, які жили на рівненському Поліссі у VI-XII століттях. 

"Скільки йому років — ще важко стверджувати, тому що тільки взяли зразки деревини на аналіз. Зараз вони направлені до Києва, і фахівці будуть з'ясовувати, скільки все ж таки йому років, до якого періоду його можна віднести", — зазначив вчитель історії Глиннівського ліцею.


Петро Лощиць розповів, що у 2024 році річка Ствига через відсутність дощів обміліла. На думку чоловіка, це й допомогло помітити човна-довбанку.

"Враження були неперевершені. Законсервувати, й щоб була історія", — зазначив брат Петра Лощиця Микола.

Місцеві жителі планують передати човен на збереження до музею в Олевську, що на Житомирщині, де є подібний експонат.

Читайте також