На Поліссі чоловік виростив батат, арахіс і маракую на своєму обійсті (ФОТО)

Вже більше десяти років мешканець Рокитного Юрій Сьомін займається вирощуванням незвичних для поліської місцевості та й всієї України рослини фруктів і овочів.

У його обійсті є В'єтнамські дині, Пасифлора інкарнатна (Макаркуя) та інші види ПасифлориТамарілло, Зізіфус або Китайський фінік, різні види винограду, Тзимбало, Пепіно або Динна груша, Сливово-вишневий гібрид, Циклантера (Перуанський огірок), Огірок звичайний білий, Актинідія Аргута (вид Ківі), Персик, Тибетська малина Мяо-Мяо, Гранат, Мексиканський банан тощо.

Днями він похизувався результатами першої спроби вирощування батату та арахісу.

Батат

Арахіс

«Батату садив не багато і це вже врожай з тих що пересаджував бо перша розсада весною змерзла(( мусив нову вигонку робити і садити все знову. вирощував з такого кореня як на фото», - написав Юрій Сьомін.

Також дозрівають у нього і плоди маракуї.

Маракуя

Про Юрія Сьоміна ми писали тут: Маракуя, Тибетська малина та Китайський фінік: житель Полісся вирощує екзотичні фрукти (ФОТО).

До слова, батат - це досить універсальний продукт: здатен замінити або доповнити картоплю у гарячих рідких стравах (включно з борщем), дерунах, у стравах типу «риба (м'ясо/птиця) з овочами». З нього можна робити салати, пюре, каші (рецепт і спосіб приготування аналогічний до гарбузяної); пюре (яке швидко вариться) є гарною начинкою у вареники; може додаватися у лазанью, голубці, вінегрет тощо. Масово вирощується в країнах зі спекотним кліматом, південній та східній Азії. Лідери з виробництва — Китай, Латинська Америка.

Батьківщиною арахісу є Південна Америка, звідки іспанці привезли цінну культуру в Європу. Ну а далі невибаглива рослина, не вимоглива до зволоження і якістю грунту, міцно влаштувалося в усьому світі. Сьогодні вирощування арахісу є важливою галуззю сільського господарства в країнах Азії, Африки і Америки. 

Плоди маракуї - досить великі фрукти довгастої форми. Завдяки теплому клімату країн, в яких росте фрукт, він дає урожай двічі на рік. На експорт йдуть недозрілі плоди, щоб вони не переспіли під час транспортування. Смак цього тропічного фрукта найчастіше описують як кисло-солодкий, хоча він дуже залежить від сорту і стиглості плоду. Його можна порівняти зі смаком агрусу або червоної смородини.

Читайте також