На Поліссі показали, як готують сушену рибу в печі

Жителька Малих Телкович Світлана Новак розповіла, як готують сушену рибу у печі. 

Про це повідомляє Суспільне

Процес жінка називає нескладним. Готує таку рибу на околоті, бо так і раніше робили в родині жінки:

"Усю рибу спочатку добре миють у кількох водах, чистять та розрізають. Розрізаємо у Малих Телковичах ми її по-особливому — це називаються "розплатати". Починаємо від задньої частини і вздовж хребта. Розрізаємо, тоді її розгортаємо".

Потому рибу треба вимочити у воді, наступний етап — соління. Чим раніше її покладуть в піч, тим менше солі потрібно, наголосила господиня:

"Рибу треба солити з обох сторін. Потім рибини скласти одна на одну. Засолену звечора — можна сушити в печі на наступний день. Якщо пізніше, то треба дати більше солі — при потребі зайву потім можна зчистити".

Світлана Новак розповіла, чому рибу треба сушити саме в печі:

"Через те, що температура у печі спадає, можна почергово ставити туди рибини: яка сира — спочатку, яка сушилася вчора — трохи пізніше і так далі. Запалюємо піч з допомогою лучини і чекаємо, доки вигорить. Тим часом — застеляємо деко околотом чи очеретом. Так рибка не підгорить та матиме особливий аромат".

Зі слів господині, маленькі рибини можуть висушитися за одну ніч, великим — потрібно кілька днів:

"Якщо рибу не досушити добре, то зберігатися вона не буде — вкриється цвіллю. Тому треба ретельно дивитися, яку вже можна зняти, а яку ще треба досушити. Смакує сушена риба і як окрема страва, наприклад, до пива, а також — у борщі з квашеною капустою, можна готувати з нею й суп. смакує як суп. Найкраще, звичайно, їсти окремо. Може бути презент на гостину, на пікнік. Їмо — й насолоджуємося своїм, українським".

Рибу, сушену в печі на околоті, Володимирецька громада ініціює внести в перелік об'єктів нематеріальної культурної спадщини Рівненщини.

"Кожна громада вивчає об'єкти нематеріальної культурної спадщини, подає ці елементи на розгляд комісії в обласному центрі народної творчості. Але цей процес не обмежений в часі, ми допрацьовуємо, вивчаємо. Як порадив нам етнограф Віктор Ковальчук, допрацюємо, тож плануємо внести ще до переліку вареники з чорницями та сушену рибу — це родзинки нашого краю", — зазначив у коментарі Суспільному спеціаліст соціально-культурної сфери Володимирецької селищної ради Олег Босик.

За його даними, до цього переліку попередньо планують подати також приготування маглаїв, виготовлення бекачів та урочище "Луківські хрести".

Читайте також