На Рівненщині - жнива: аграрії розповіли, чи вплинула спека на врожай (ВІДЕО)

Фото - Суспільне

На полях Рівненщини завершують збір ранніх зернових культур. Найбільше фермери у 2024 році посіяли пшениці, ця культура займає 60% від загальної площі полів в області. Попри липневу спеку аграрії зазначають, що врожай пшениці та ячменю цьогоріч — кращий.

Повідомляє Суспільне.

Врожай ячменю

На полях фермера Леонтія Гомоля із села Іваничі цьогоріч вродив ячмінь ярий сорту "Планет", який він планує змолотити. Додав, що це останнє його поле, де лишилось зібрати врожай зернових:

"Здаємо його на пиво. Вчасно посіяли, то й маємо хороший врожай. Я в цій справі з дитинства. Я люблю поле, люблю землю, люблю сіяти, вирощувати це все і збирати врожай, щоб Україна була з хлібом".

Фото - Суспільне

Фермер розповів, як липнева спека, яка в області сягала за 35º тепла, вплинула на цьогорічну врожайність ранніх зернових культур:

"Пшеничка мала бути трохи кращою. Коли молотили, то стебло ще знизу було зелене, а колосок уже був спечений. Пшениці у нас до восьми тонн, ячменю — сім, ріпаку — до чотирьох. Врожай дуже хороший. Була погода і дощі теж йшли. Все наливалося, все було чудово. Україна точно буде з хлібом. Зерна вистачить всім, аби війна закінчилась. Дякую Богу і ЗСУ, що у нас тут мирно і ми можемо працювати в полі".

Загалом Леонтій Гомоль засіває 500 гектарів землі пшеницею, ячменем та озимим ріпаком. Зерно планує продавати підприємствам Рівненщини та Хмельниччини.

Врожай озимої пшениці

На 112 гектарах поля родина Кінзерських із села Ясининичі вирощують озиму пшеницю та сою.

Фото - Суспільне

"Пшеничка у нас озима сорту "Еміл". Ми ще не повернулись до цін довоєнних за ці три роки, тому її може бути багато, а витрат більшає. Людей немає з ким працювати", — розповів фермер Володимир Кінзерський.

Фото - Суспільне

За умови відсутності дощів, підприємці планують завершити молотіння за 7-10 днів. Наразі вони зібрали третину врожаю пшениці, поділився засновник фермерського господарства Броніслав Кінзерський:

"Порівняно з минулим роком — кращий урожай. Але кажуть: «Кращий той врожай, який в коморі». Зберемо, тоді будемо знати. Зерно дещо підсмалене. Коли починали збирати, вологість була 12-13%, дуже підсушена. Зараз трохи більше 16% після дощів".

Що прогнозують експерти

Серед зернових найбільше фермери Рівненщини у 2024 році посіяли пшениці — 60% від загальної площі полів в області. Близько 50% зібраного зерна збуватимуть в інші регіони для виготовлення борошна, макаронних виробів та випікання хліба, зазначила директорка обласного департаменту агропромислового розвитку Надія Переходько:

"У поточному році площа ранніх зернових культур по всіх категоріях господарства становить близько 70 тисяч гектарів. Сьогодні понад 20% ранніх зернових культур вже зібрали. Завершили збір озимого ячменю, гороху, ріпаку".

Фото - Суспільне

За прогнозами голови асоціації фермерів Рівненщини Андрія Кузьмича, у 2024 році варто очікувати зростання цін на пшеницю, оскільки фермери зменшили площу посівів цієї культури:

"У минулі роки вона була нерентабельною для виробників. Лідер по посівах в нашій області та загалом в Україні — соя. Цього року її сіяли всі, навіть одноосібники на невеликі ділянки у 15-20 сотих. Посівних площ в Україні вистачає як для внутрішніх потреб, так і для експорту. Працює зерновий коридор. Наразі немає таких проблем, які були ще рік тому, коли росіяни свідомо блокували всі логістичні зернові шляхи".

Зі слів Андрія Кузьмича, через можливі дощі спрогнозувати, коли зберуть урожай зернових на Рівненщині, неможливо.

Читайте також