На Рівненщині 33-річному військовослужбовцю відмовили в усиновленні 17-річної дівчини

На Рівненщині 33-річний чоловік намагався усиновити 17-річну дівчину. 

Про це повідомляють у пресслужбі Рівненського апеляційного суду. 

Як зазначається, 33-річний апелянт просив скасувати оскаржуване судове рішення та ухвалити нове — про задоволення заяви про усиновлення 17-річної доньки його дружини від першого шлюбу.

Як відомо, чоловік перебуває у шлюбі із жінкою з 29 грудня 2015 року. За цей час у них народились дві доньки. Батька 17-річної доньки його дружини позбавили батьківських прав. 

Він ставиться до дівчини як до рідної доньки, а вона називає його татом. Також зазначилсь, що чоловік утримує дівчину матеріально, оплачує їй навчання та проживання в Житомирському державному університеті імені Івана Франка. З метою створення стабільних та гармонійних умов життя він бажає усиновити її.

У листопаді 2023 року орган піклування Сарненської РДА надав висновок про те, що усинвлення є доцільним, такж свою згоду дала й дружина заявника. 

На сьогодні він, дружина, діти фактично проживають у належному ним житлі, який облаштований необхідними меблями та побутовою технікою.

Сам заявник працює майстром лісу Червоновольського лісництва філії «Звягельське лісове господарство» ДП «Ліси України». 

З 14 березня 2022 року він увільнений з роботи у зв'язку з мобілізацією. 

У суді неповнолітня повідомила, що бажає, щоб заявник усиновив її, оскільки за 9 років спільного життя він довів, що є справжнім батьком. Вважає його ідеальним батьком, сама виявила бажання бути усиновленою. Він повністю забезпечує її всім необхідним, піклується про неї , дбає про її побут.

Проте у лютому 2024 року Рокитнівський райсуд відмовив у задоволенні заяви чоловіка. Тож він звернувся до апеляційного суду. Однак, той також відповів відмовою. 

Як зазначається, усиновителем дитини може бути дієздатна особа віком не молодша двадцяти одного року, за винятком, коли усиновлювач є родичем дитини. Усиновителем може бути особа, що старша за дитину, яку вона бажає усиновити, не менше як 15 років. Різниця у віці між усиновлювачем та дитиною не може бути більшою, ніж 45 років.

А різниця у віці між заявником та донькою дружини, яку він має намір усиновити, становить 14 років 11 місяців, а тому процедура усиновлення є неможливою, оскільки суперечить вимогам с. 211 СК України.

Також у суді зазначають, що наявний у матеріалах справи висновок районної військової адміністрації про те, що заявник може бути усиновителем доньки дружини є помилковим, оскільки не відповідає вимогам зазначеної вище норми закону.

Сімейний кодекс України є спеціальним Законом, який регулює сімейні правовідносини, в тому числі усиновлення, та не містить норми, яка передбачає можливість зменшення різниці у віці між усиновителем і дитиною. 

Норма ст. 211 СК України є імперативною, не містить виключень та застережень, а тому покликання апелянта на окрему думку судді Конституційного суду України, а також на практику Європейського суду з прав людини, у цьому спорі не можуть слугувати підставою для скасування рішення суду першої інстанції про відмову у задоволенні заяви про усиновлення.

Читайте також