На Рівненщині 5 районних лікарень повністю перепрофілюють для лікування хворих на COVID-19

На Рівненщині у зв’язку із критичною ситуацією наповненості ліжкового фонду було прийнято рішення виділити п’ять лікарень, які повністю перепрофілюють для надання допомоги хворим на COVID-19.

Начальник управління охорони здоров’я Олег Вівсянник розповів журналістам Рівне Медіа про ситуацію у області:

«Це рішення керівника робіт з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації центрального апарату виконавчої влади. Нам дано дозвіл на повне перепрофілювання п’ятьох лікувально-профілактичних закладів: Дубенська центральна міська лікарня, Рівненська центральна міська лікарня, Костопільська центральна районна лікарня, Сарненська центральна районна лікарня та Рокитнівська центральна районна лікарня. Ми провели комісію з надзвичайних ситуацій у вівторок і сьогодні на таку ж комісію ми подаємо документи, які будуть вказувати на максимальну  кількість ліжок, які ми можемо перепрофілювати. Тому що в нас залишаються деякі питання надання невідкладної допомоги», - зазначив чиновник.

За його словами, якщо виключити з цього ланцюга Рокитнівську ЦРЛ, то пацієнта з Старого Села треба майже 200 кілометрів з невідкладним станом «нековідним» транспортувати до Сарненської ЦРЛ. Тому у медзакладах залишать певний резерв для невідкладних хворих.

«Це займе понад 3 години і ми втрачаємо «золоту годину» надання медичної допомоги у невідкладних станах. Особливість місцевості і особливість проживання жителів, територію, відстань, стан автомобільних доріг – ми будемо це все враховувати і відповідно до цього будувати маршрут пацієнта, в якому будуть збережені всі права пацієнта як ковідного, так і з іншим захворюванням на отримання вчасної та якісної медичної допомоги. Це надзвичайно серйозні виклики і нам щодня приходиться будувати нові маршрути», - додав начальник управління охорони здоров’я області.

Пан Вівсянник зауважив, що у направленні, яке видає сімейний лікар до профільного лікаря, не вказано конкретний медзаклад, де можна отримати медичну послугу. Тому особи, які раніше отримували послуги у вищевказаних п’яти лікарнях, можуть з даним направленням звернутись як до будь-якого комунального медзакладу, так і до приватних установ, які уклали договір із НСЗУ. У такому випадку послуга буде оплачена Національною службою здоров’я України.

Читайте також