На Рівненщині борються за права ув`язнених

У прокуратурі області визначено спільні з правоохоронними органами заходи щодо протидії катуванню людей у місцях несвободи та закладах соціального захисту

У прокуратурі Рівненської області 13.09.2018 відбулась спільна нарада керівників правоохоронних  органів, на якій обговорено стан дотримання на території області законодавства щодо захисту прав людей в місцях несвободи, протидії катуванню, іншому жорстокому, нелюдському або такому, що принижує гідність, поводженню, насамперед під час їх перебування в реабілітаційних центрах, психоневрологічних інтернатах та інших закладах.

Захід відбувся під головуванням виконувача обов’язків прокурора Рівненської області Тараса Ільящука. Участь у ньому взяли заступник начальника ГУНП в Рівненській області Сергій Волков, заступник начальника Управління патрульної поліції в Рівненській області Андрій Крутень, директор Департаменту соціального захисту населення Рівненської обласної державної адміністрації Олексій Шамак, працівники прокуратури області, які здійснюють нагляд за додержанням вимог законодавства в установах виконання покарань, керівники місцевих прокуратур.

Реалізація та реальне впровадження європейських стандартів щодо поводження із підопічними вищезгаданих закладів є незмінним чинником сучасної правової держави. Водночас матеріали засобів масової інформації засвідчили наявність на території інших областей непоодиноких фактів порушення прав людини в установах системи соціального захисту. Тому усім правоохоронним органам слід докласти максимум зусиль для підвищення ефективності роботи на цьому напрямі з метою недопущення подібних фактів у Рівненській області.

Передусім, повинні забезпечуватись додаткове відомче узгодження правоохоронних органів, якісне забезпечення нагляду за дотриманням законодавства у вказаній сфері, щоб ефективніше протидіяти злочинності у місцях несвободи, забезпечувати конституційні права реабілітантів, в т.ч. на одержання належної медичної та іншої допомоги, особливо під час їх перебування в реабілітаційних центрах, психоневрологічних та інших закладах.  

У ході проведення заходу начальник відділу нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних провадженнях, а також при застосуванні інших заходів примусового характеру, пов’язаних з обмеженням особистої свободи громадян прокуратури області Анна-Марія Дзівак поінформувала присутніх про найбільш поширені порушення та недоліки в організації роботи подібних установ, що були виявлені під час прокурорських перевірок у поточному році та відповідне реагування на них з боку органів прокуратури.

Після обговорення інформацій учасників заходу наголошено на необхідності активізації їх діяльності на зазначеному напрямі роботи.

За підсумками обговорення проблемних питань визначено спільні заходи з метою посилення ефективності роботи та протидії катуванню, іншому жорстокому, нелюдському або такому, що принижує гідність, поводженню, в реабілітаційних центрах, психоневрологічних інтернатах та інших закладах.

Повідомляє прес-служба прокуратури Рівненської області

Читайте також