На Рівненщині будуватимуть сучасні амбулаторії

17 сільських рад та ОТГ уже виділили земельні ділянки під будівництво сучасних амбулаторій

Окремі з них навіть передбачили співфінансування. Ці умови є обов’язковими для зведення медзакладів. Наступним кроком громад має стати розробка проектно-кошторисної документації.

Тож, як працюють громади та що зроблено для будувництва амбулаторій, проінспектували заступник голови ОДА Віталій Ундір і директор департаменту з питань будівництва та архітектури ОДА Ярослав Мазярчук.

Зокрема, посадовці побували у населених пунктах – Клевані та Голишеві Рівненського та Залав’ї Млинівського районів, а також у Повчі, що на Дубенщині. Планування лікарської амбулаторії в останньому населеному пункті Віталій Ундір назвав найуспішнішим та таким, який можна взяти за приклад іншим громадам:

«У Повчі майбутня амбулаторія будуватиметься у центрі ОТГ. Поряд буде Центр безпеки, адмінбудівля. Також поруч знаходиться школа. Тобто, сільські жителі можуть в одному місці отримати соціальні послуги. Варто відмітити ще й те, що цього року відремонтують центральну дорогу, яка сполучатиме усі ці об’єкти».

На фото - майбутня адмінбудівля, поряд з якою будуватиметься лікарська амбулаторія

На фото - Центр безпеки

Нові амбулаторії будуть оснащені сучасним обладнанням, а також засобами телемедицини, що дозволить лікарям звертатися за допомогою до колег з районних та обласного центрів. Буде тут й Інтернет.

Також у проектах будівництва окрім амбулаторій, передбачено і зведення житла для лікарів, а також закупівля автотранспорту.

Нагадаємо, щоб підвищити рівень доступності та якість надання медичних послуг сільському населенню Президент України ініціював ухвалення закону про розвиток сільської медицини. Згідно документу на Рівненщині буде побудовано 34 сучасних медичних амбулаторій. На це з Державного бюджету передбачено 232 мільйона гривень. Мінімум 20% співфінансування має дати місцева влада, а також відвести земельну ділянку під будівництво.

Читайте також