На Рівненщині бюджетний процес покращуватимуть ґендерним підходом (ФОТО)

У 2018 році на Рівненщині впроваджуватимуть ґендерно-орієнтоване бюджетування (ҐОБ).

Про це йшлося на тренінгу, який відбувся у Рівному для членів робочої групи, що працюватиме над впровадженням ҐОБ. Проект реалізується Міністерством фінансів України за фінансування Швеції та розрахований на 2 роки.

Проектом вже охоплено 24 регіони. Кожний з них проводить моніторинг певної галузі. На Рівненщині проаналізують бюджетне планування освіти.

Метою ґендерного бюджетування і Проекту є підвищення економічної ефективності і прозорості видатків бюджету з урахуванням потреб жінок і чоловіків з різних соціальних груп. А кінцева ціль – удосконалення бюджетного процесу шляхом застосування ґендерного підходу, що сприятиме реформуванню системи управління державними фінансами.

Учасників тренінгу привітала заступниця голови ОДА Світлана Богатирчук-Кривко.

«Потреби жінок і чоловіків різні, і тому, закладаючи бюджет, ми повинні звертати на це увагу. Адже в основі ґендерно-чутливої політики лежить врахування інтересів, можливостей та досвіду різних людей. Одним із дієвих інструментів її впровадження є ґендерно-орієнтоване бюджетування. Помилкою є те, що у нас аналіз роблять після прийняття бюджету, а не перед його укладанням. Ми повинні розглядати три варіанти виходу із ситуації – рівний доступ до розподілу бюджету, забезпечення рівних можливостей отримувати послуги та контроль за виконанням процесу», - зазначила посадовець.

Під час тренінгу учасники ознайомилися з діяльністю Проекту «Ґендерне бюджетування в Україні» у попередні роки, дізналися про стан та проблеми ґендерної рівності в державі, а також отримали інформацію щодо етапів ҐОБ та аналізу.

Читайте також