На Рівненщині до середини липня мають розробити місцеві мовні програми

Громади Рівненщини до середини липня мають розробити та затвердити мовні програми. 

Про це пише голова Рівненської облради Андрій Карауш. 

За його слвами, про це ми домовились на засіданні Ради громад при голові облради. Домовленість – усна, але проти такої пропозиції очільника ОВА Олександра Коваля ніхто із присутніх не виступив.
 
Як відомо, З січня 2023 року набрав чинності закон "Про основні засади державної політики у сфері утвердження української національної та громадянської ідентичності". І він передбачає ухвалення та реалізацію відповідних стратегічних програм на місцях. 

Станом на середину червня затверджені 123 мовні програми, зокрема, і в таких селах як Чорнобаївка, Чулаківка тощо. У 2023 році прийняли 45, у 2024 – 9. Процес триває, найбільше програм зараз на Херсонщині. У цьому році розпорядженням начальника ОВА з'явилась цільова програма із забезпечення всебічного розвитку української мови на Рівненщині.

До основних завдань місцевих програм належать: 

1. Створення мережі безоплатних курсів для тих, хто цього потребує; 
2. Підтримка і створення україномовного культурного продукту, здебільшого для молоді; 
3. Підготовка української мови та мовної інфраструктури для набуття Україною членства в ЄС, щоб солов'їна стала однією з офіційних мов Євросоюзу.

За словами Андрія Карауша, 16 липня буде 5 років з часу набрання чинності закону про функціонування української мови як державної, тому й пропонують цю дату як символічний орієнтир.

- Обласна влада не каже, що громади нічого не роблять в питанні захисту та розвитку мови. Але прийняті документи ці процеси впорядкують та систематизують. Почерпнути основне начальник ОВА Олександр Коваль запропонував з обласної програми, коригуючи це під власні потреби у громадах, - зазначив голова облради. 

Читайте також