На Рівненщині є зауваження до роботи трьох лікарень: результати моніторингу НСЗУ

На Рівненщині під час моніторингу представниками Національної служби здоров'я України було виявлено порушення у трьох медзакладах.

Йдеться про Рокитнівську багатопрофільну лікарню інтенсивного лікування, Пологовий будинок м. Рівне та Рівненський обласний перинатальньний центр.

Зокрема, у Рокитнівській багатопрофільній лікарні інтенсивного лікування за пакетом «Медична допомога при гострому мозковому інсульті» у першому кварталі 2024 року надали допомогу 24 пацієнтам, проте тромболітичну терапію жодного разу не проводили. За цим пакетом лікарня також потрапила у список на проведення документального моніторингу.

У Пологовому будинку міста Рівне за перший квартал 2024 року зафіксовано найбільша по Україні кількість необґрунтованих медичних записів про перебування в ЗОЗ вагітних перед пологами тривалістю одна доба за пакетом «Стаціонарна допомога дорослим і дітям без проведення хірургічних операцій» (414). У Рівненському обласному перинатальному центрі таких необґрунтованих записів за перший квартал 2024 року 58.

«Для НСЗУ принципово, щоб пацієнт отримував якісну безоплатну медичну допомогу в повному обсязі, яка визначена договором НСЗУ з лікарнями. Сама процедура моніторингу дає нам можливість бачити системні порушення умов договору і, відповідно, порушення прав пацієнтів. За результатами автоматичного моніторингу у разі виявлення зауважень ми надсилаємо закладам лиса з чітким способом усунення виявлених порушень. Якщо заклад і надалі не надає безпечну, повноцінну і безоплатну медичну допомогу своїм пацієнтам – це є підставою для розірвання договору за певним пакетом послуг. Це є фінальна санкція, якої заклади мають всі можливості уникнути, якщо виправлять порушення», – говорить голова Національної служби здоров'я України Наталія Гусак.

Однією з підстав для проведення моніторингу є скарги пацієнтів на медичні заклади. Від початку 2023 року НСЗУ отримала 50 скарг на ЗОЗ Рівненської області.

Найпопулярніші категорії скарг: вимагання коштів за надання медичних послуг, витратних матеріалів, ліків, передбачених ПМГ (18 скарг); відмова у наданні медичних послуг, передбачених ПМГ (11 скарг); надання неякісних медичних послуг (8 скарг).

Найчастіше пацієнти скаржилися на такі медзаклади:

  • Рівненська обласна клінічна лікарня імені Юрія Семенюка – 6 скарг;
  • Центральна міська лікарня Рівного – 5;
  • Рівненський клінічний лікувально-діагностичний центр імені Віктора Поліщука – 5;
  • Березнівська центральна міська лікарня – 3;
  • Гощанська багатопрофільна лікарня – 3.

Подати скаргу до Національної служби здоров'я України може будь-який пацієнт, чиї права порушили, його рідні чи будь-яка інша дотична до ситуації людина. Проте НСЗУ радить спершу звернутися зі скаргою до головного лікаря: саме він, у першу чергу, відповідальний за надання якісної та безоплатної медичної допомоги. Якщо ж таким чином вирішити проблему не вдається – пацієнтів закликають скаржитися до НСЗУ.

Звернутися зі скаргою до НСЗУ можна кількома способами:

  • Через електронну форму на сайті НСЗУ у розділі «Громадянам»: https://cutt.ly/hewPO7gU
  • За безкоштовним номером контакт-центру 16-77. Оператор гарячої лінії зафіксує скаргу та допоможе оформити звернення.
  • Надіслати офіційний лист на електронну пошту: [email protected].
  • Надіслати лист на поштову адресу НСЗУ: проспект Степана Бандери, 19, м. Київ, 04073.
  • Написати звернення на особистому прийомі громадян.

Читайте також