На Рівненщині лікується боєць Інтернаціонального легіону з Колумбії

На Рівненщині лікується доброволець Інтернаціонального легіону з Колумбії Хуан Карлос. 

Про це повідомляє Суспільне

Як зазначається, коли 45-річний колумбієць дізнався про повномасштабне вторгнення рф, вирішив приїхати в Україну та долучитись до лав Збройних сил. У грудні 2023 року боєць Інтернаціонального легіону отримав поранення лівої руки під час мінометного обстрілу на Донеччині. Нині він лікується у Рівненському обласному госпіталі ветеранів війни.

- У Колумбії я почув, що Росія вторглася в Україну і що їм потрібні бійці з усіх країн. Мені подобається форма, мені подобається зброя. У Колумбії, коли ми солдати, то на все життя — це перша відповідь, чому я приїхав в Україну. Друга — я бачив, що країні досить складно і я хотів приєднатися до сил, щоб підтримати Україну. Ну і третє — з економічних міркувань. Ми не повинні заперечувати, що багато колумбійців приїжджають сюди також заради грошей, які ми додатково заробляємо", - розповів чоловік. 

Чоловік має досвід військової служби в Колумбії.

- Я служив приблизно в 1995-1996 роках. Прослужив 13 років військовим у Колумбії, після чого пішов у відставку. Тут війна не така, це високотехнологічна війна з великою зброєю. У Колумбії ж воюють за допомогою підривної діяльності, йдеться про боротьбу з торгівлею наркотиками та проти збройних угрупувань. І багато товаришів гинуть у такій війні", — зауважив боєць.

Хуан Карлос пояснив, що не усі його рідні підтримали рішення їхати в Україну.

- Це дуже важливе питання. Одні підтримують мене, тому що вони знають, що мені подобалося військове життя, інші мене не підтримують, кажуть, що ризику достатньо. Є багато ризиків, багато товаришів загинуло. Вони бачать новини й засмучуються. Але кожна людина рішення приймає сама, — розповів колумбієць.

Лікарка обласного госпіталю ветеранів війни Надія Синюк зазначила:

- Він до нас надійшов у кінці серпня, у нього була мінно-вибухова травма. Основна мета надходження сюди — це були документи на МСЕК. Травму він отримав у грудні минулого року і з того часу жодна лікарня не хотіла взятися за те, щоб підготувати йому документи. Це було б дуже логічно і правильно з нашого боку, щоб він отримав якусь грошову компенсацію. Ми зробили йому документи на МСЕК. 

Як сказав Хуан Карлос, його найбільша мрія була – поїхати в Україну, також він хоче, аби Україна перемогла та стала незалежною, "наскільки це можливо". 

- Також я мрію поїхати в Колумбію, працювати, жити з дітьми й бачити, як вони підростають. Коли я буду дідусем, я також хочу мати свій будинок, хочу їздити на машині на пляж. Це мої мрії після того, як я здійсню попередні тут, - каже Хуан. 

 

Читайте також