На Рівненщині на місці колишнього звалища ростуть кущі лохини, смородини і порічок

Ілюстративне фото

На місці колишнього смітника поблизу Бочаниці на Гощанщині сьогодні ростуть кущі порічки, смородини, лохини, малини. У перспективі планують висаджувати ще й полуницю.

Стан справ, супутні проблемні питання та бачення перспективи розвитку нещодавно обговорив із керівником товариства «Смачна ягідка» Петром Нікітчуком з Бочаниці гощанський селищний голова Микола Панчук. У цьому селі пан Петро народився, живе, а з 2018 року ще й працює на підприємстві, ініціатором створення якого був.

Починав із 7 га землі. Сьогодні в оренді підприємства перебуває вже 16 га. Право оренди на ділянки, які ніхто брати не хотів, придбав на земельному аукціоні. Тут були старі колгоспні будівлі, стихійне сміттєзвалище, тож перші два роки прибирали весь непотріб і готували землю під посадку ягідних кущів.

Сьогодні штат підприємства формують 5 працівників. Під час збору врожаю набирають ще до 50 сезонних працівників. Важливо, що це місцеві мешканці, які мають можливість підсилити свій сімейний бюджет, підтримувати ЗСУ.

Під час огляду посадок підприємства зустрілися з працівницями із сусіднього села Жаврів, які сезонно працюють у «Смачній ягідці» вже не перший рік. Жінки задоволені можливість мати роботу неподалік дому, оплатою праці.

У нинішніх умовах діяльність таких підприємств, як «Смачна ягідка», є надзвичайно важливою. Це робочі місця, зменшення безробіття, забезпечення стабільного доходу для сімей місцевих мешканців.

Важливо також, що підприємство зареєстровано в громаді. Це сприяє наповненню місцевого бюджету, є вагомим внеском у розвиток громади та загальну економічну стійкості регіону.

Читайте також