На Рівненщині навчали майбутніх фермерів

Укрупнена робітнича професія «Робітник фермерського господарства», за якою впродовж майже року відбувається підготовка слухачів у Олександрійському навчальному відділенні Рівненського центру професійно-технічної освіти державної служби зайнятості, передбачає підготовку кваліфікованих тваринників та доярів 4 розряду, трактористів – машиністів сільськогосподарського виробництва категорії «А1», водіїв автотранспортних засобів категорії «С» та «В», слюсарів з ремонту с/г машин та устаткування 3 розряду.

За одним із цих модулів  – «Дояр» слухачі, направлені на навчання Млинівською, Рокитнівською, Гощанською, Рівненською та Костопільською районними філіями Рівненського обласного центру зайнятості, проходять сьогодні виробничу практику в одному з кращих господарств області. Умовами роботи, вдосконалення навичок та здобуття професійного досвіду майбутніх фермерів постійно цікавляться представники навчального закладу. Старший майстер Ірина Танасюк та майстер виробничого навчання Сергій Якобчук із плановою перевіркою проходження слухачами виробничої практики днями побували у ПСГП «Шпанівське», що у с.Великий Олексин Рівненського району. Саме тут здобувають та відшліфовують професійну майстерність 14 майбутніх фермерів. Керівник практики, зоотехнік Валентин Кедись роботою практикантів задоволений, адже ті нарівні із досвідченими робітниками виконують завдання на усіх етапах догляду за тваринами, суттєво допомагають у колективі.

На фермі слухач Богдан Нагуляк старанно здійснює обробку та чистку копит худоби, разом із одногрупниками вносять кормові добавки,роздають корми, здійснюють прибирання,чищення, побілку приміщення, контролюють температуру тіла тварин…Староста групи 25-річний Олексій Гусак - найстарший серед слухачів, має кращі професійні навички, оскільки навчався у професійному училищі, отож, допомагає та підказує в роботі.

Ірина Танасюк зауважує: «Виробнича практика – чи не найважливіша складова професійного навчання, адже слухачі потрапляють у реальне середовище, отримують реальні завдання і з усією відповідальністю їх виконують. Важливими є як професійні навички, так і комунікаційний досвід. Роботодавці завжди радо зустрічають наших слухачів, згодом дякують за добросовісну роботу. От і сьогодні - вже й на жнива запросили!»

Додамо, виробнича практика майбутніх кваліфікованих фермерів здійснюється поетапно за усіма модулями. По завершенні кожної слухачі отримують консультацію та складають проміжну кваліфікаційну атестацію. Наступною буде практика за модулем «Слюсар з ремонту с/г машин та устаткування».

Читайте також