На Рівненщині навчають майбутніх ковалів

У Рівненському центрі професійно-технічної освіти державної служби зайнятості є професія, яка заставляє особливо вражатися, дивуватися та насолоджуватися. Це «Коваль ручного кування». У Гощанському навчальному відділенні створено справжню галерею-музей ковальських виробів випускників. Тут проводяться майстер-класи всесвітньовідомих ковалів, відточуються майстерність і вміння поряд із досвідченими педагогами на базі сучасної навчальної кузні. У кожному виробі ковалів - унікальна тема, особлива мелодія та частка ковалевого серця...

Начальник відділу активної підтримки безробітних Гощанської районної філії Рівненського обласного центру зайнятості Володимир Бандура - незмінний прихильник ковальських талантів. Побувавши на державній кваліфікаційній атестації слухачів РЦПТО ДСЗ, він поділився враженнями:

«Ковальство – одне з унікальних ремесел, популярність якого набирає все більших обертів.  Безробітні підтвердили державній кваліфікаційній комісії свої знання і показали вміння, які втілили у кваліфікаційні вироби».

Досвідчений майстер виробничого навчання Сергій Торуля задоволений своїми учнями:

«Слухачі самостійно обирали теми для кваліфікаційних робіт. Зокрема, Сергій Килюшик придивлявся до моїх робіт та вирішив викувати балерину. Робота складна. Він потратив 2 місяці, аби представити на іспиті завершену металеву скульптуру».

 Майбутні майстри приїхали на навчання з різних районів області - Березнівського, Острозького, Корецького, Дубенського, Гощанського, був слухач і з Луганщини.

На ДКА ковалі представили цікаві ковані підсвічники, підвазонники, ліхтар... Кропітка перша робота давалася непросто, але результати порадували усіх. З новими знаннями і досвідом випускники працюватимуть у кузнях приватних підприємців, у родинних майстернях, а дехто планує після нетривалого стажування відкрити власну.

У навчальному закладі постійно дбають про професійний та комунікаційний ріст своїх слухачів. Так, під час виробничого навчання майбутні ковалі побували на екскурсії в музеї ковальських виробів відомої рівненської жінки - підприємця Ніни Кроки, а також завітали у майстерню до знаного коваля Романа Велігурського. Виробнича практика слухачів пройшла за місцем проживання, у приватних кузнях та на підприємствах області. Приємно, що унікальний Музей ковальства поповнився новими виробами випускників, а отже відвідувачі зможуть оцінити працю ковалів-початківців.

Після успішного складання ДКА завідувач Гощанського навчального відділення Микола Корчевний вручив ковалям свідоцтва державного зразка та побажав  успішного працевлаштування, цікавих ідей та вдячних замовників.

Читайте також