На Рівненщині незабаром запровадять заборону на вилов риби в зимувальних ямах

На Рівненщині з 1 листопада 2024 року вступає в дію заборона на вилов водних біоресурсів на зимувальних ямах.

Про це повідомили у пресслужбі Рівненського рибоохоронного патруля.

Із метою збереження водних біоресурсів під час їх зимівлі з 1 листопада 2024 року й до початку нерестового періоду на водних об’єктах Рівненської області буде заборонений вилов водних біоресурсів (риби, раків) на зимувальних ямах, зокрема з берега.

"З приходом холодів у водоймах відбуваються великі зміни, які впливають на поведінку підводних жителів. При зниженні температури у водоймах починається зимова міграція риби до місця зимівлі. В цей період у водних біоресурсів різко знижується активність, практично повністю припиняється споживання їжі, уповільнюється інтенсивність росту, знижується частота серцевих скорочень, сповільнюються реакції на подразники, обмін речовин в організмі підтримується за рахунок накопичених влітку жирових запасів. В цей час риба дуже вразлива. Вона збирається в зграї та йде на зимівлю до зимувальних ям. Зимувальна яма – це поглиблення дна частини рибогосподарського водного об'єкта, де скупчуються водні біоресурси в осінньо-зимовий період", - пояснюють у рибпатрулі.

Зважаючи на такі біологічні особливості водних біоресурсів та з метою їх збереження в зимовий період Рівненський рибоохоронний патруль визначив на основних водоймах області місця зимівлі (зимувальні ями) водних біоресурсів. Із наказом та переліком зимувальних ям можна ознайомитися за покликанням.

"Нагадуємо, що риболовля у заборонений період дозволена на ділянках для любительського рибальства виключно за межами зимувальних ям.

За порушення заборони передбачена як адміністративна, так і кримінальна відповідальність. Крім того, порушнику доведеться відшкодувати збитки за кожну незаконно виловлену рибу", - наголошують у повідомленні.

Рівненський рибоохоронний патруль закликає всіх громадян дотримуватися встановленої заборони та норм чинного законодавства. У разі виявлення порушень у рибпатрулі просять оперативно повідомляти на номер «гарячої лінії»: (067) 540-53-90.

Читайте також