На Рівненщині обговорювали тенденції децентралізації (ФОТО)

У Дубні, що на Рівненщині, відбулося засідання Рівненської регіональної платформи "Сучасні виклики до ОМС в умовах законодавства 2018 в частині виконання повноважень". Захід проведено в рамках проекту «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» (ПУЛЬС), який реалізує Асоціація міст України за підтримки USAID.

Взяли участь у заході перший заступник голови обласної ради Сергій Свисталюк, заступник голови Рівненської ОДА Ігор Тимошенко, народний депутат України Олександр Дехтярчук, міські, селищні, сільські голови, та голови ОТГ.

Ігор Тимошенко наголосив:

«Децентралізація відкрила нові можливості для громад, особливо у галузі фінансів. Лише у 2017 році 18 громад Рівненщини  реалізували 129 проектів за кошти державного бюджету. Загальна вартість реалізованих проектів громадами - понад 100 млн.грн. За ці кошти у громадах ремонтують дороги, роблять вуличне освітлення, реконструюють заклади освіти, культури та позашкільної діяльності. Ефективність роботи ОТГ на Рівненщині у 1,5 рази вище ніж у не об’єднаних  селах. Сьогодні ми ставимо завдання перед собою – не кількість громад, а спроможність та якість їхньої роботи».

"Головна  позиція перетворень в країні - об'єднані громади, а також органи самоврядування, які їх представляють, отримують нові права, розширені повноваження, збільшення бюджетних надходжень. Органи місцевого самоврядування – місток, який об'єднує громаду. І наше спільне завдання – зробити так, щоб цей місток був міцним, а шлях від проблем людей до влади, яка покликана їх вирішувати, був якомога коротшим і легшим", - зазначив перший заступник голови обласної ради Сергій Свисталюк.

Народний депутат України Олександр Дехтярчук з присутніми обговорив одразу три  напрямки – децентралізація, нове у законодавстві, та  перебіг  реформи децентралізації на рівні всієї країни.  Він зауважив, що на Рівненщині мало розвинуте муніципальне співробітництво громад. Лише 1 документ такий підписано, тоді  як у інших областях  є і 10, і понад 30 угод співробітництва. Подібну практику зручно застосовувати у галузі освіти, створювати 1 методкабінет на кілька  суміжних громад, створювати 1 пожежну команду, та комунальне підприємство, але при цьому купувати спільно  хорошу техніку. Подібна практика широко розвинута у Франції. Верховна рада України готова допрацьовувати саме ці законопроекти, приймати їх та вдосконалювати.

Особливу увагу Олександр Дехтярчук звернув на охорону здоров’я. Субвенція на розвиток сільської медицини повинна значно покращити рівень надання послуг на селі. На Рівненщину на цей напрям вже передбачено 200 млн.грн. Тож закликав присутніх активізуватися, та усіляко сприяти змінам на селі.

Учасники регіональної платформи обговорили законодавче регулювання реформи децентралізації, досягнення в системі надання адміністративних послуг і економічний потенціал ОТГ за підсумками минулого року. Розглянули повноваження органів місцевого самоврядування в умовах бюджету 2018 року. Обговорили ряд проблемних питань.

На завершення роботи ознайомилися з діяльністю оновленого Дубенського ЦНАПу, дізнались як отримали співфінансування ЄС на його удосконалення. Міський голова м.Дубно Василь Антонюк також презентував систему рада та її роботу, цей  проект також реалізували на умовах співфінансування за кошти ЄС.

За інформацією офісу реформ проекту ПУЛЬС Рівненського РВ Асоціації міст

Читайте також