На Рівненщині палії нищать місця гніздування птахів

Фото - Петро Гринюк

Орнітолог Петро Гринюк у спільноті "Птахи України" розповів про подорож долиною річки Слонівка у Радивилівському районі. Чоловік зазначив, що після штучних пожеж ця місцина перетворилася на пустелю. Однак саме тут гніздяться рідкісні птахи. Зокрема, у долині спаленої ріки орнітолог помітив представників вівсянки очеретяної та трав'янки чорноголової.

Фото - Петро Гринюк

- Не паліть очеретяні зарості!!! Після штучних пожеж вигляд та почуття ніби знаходишся у пустелі. Так, на 1,47 км долини спаленої ріки відмітив 8 співаючих самців вівсянки очеретяної (Emberiza schoeniclus) та 3 співаючих самця трав'янки чорноголової (Saxicola torquata). Зрозуміло, що протягом гніздового періоду їхні ділянки - площа, конфігурація, статеві взаємозв'язки між сусідніми парами будуть змінюватися динамічно. Не забуваймо також, що ці спалені очеретяні зарості для значної кількості видів були б міграційним коридором, місцями відпочинку та гніздування, - зауважив Петро Гринюк.

Нагадаємо, що протягом останніх двох тижнів на Рівненщині почастішили випадки винекнення пожеж у природних екосистемах. Рятувальники неодноразово звертаються до мешканців області з вимогою не спалювати суху рослинність, адже це несе дуже негативні наслідки для здоров'я людей та представників флори та фауни.

Читайте також