На Рівненщині перевірили 47 пам’яток архітектури національного значення

У Рівненській облраді відбулась робоча нарада за підсумками результатів роботи комісії з перевірки стану збереження споруд, що є пам'ятками національного значення. 

Про це повідомляють у пресслужбі облради. 

Нагадаємо, з 22 квітня на Рівненщині працювала профільна комісія Мінульту. До її складу увійшли урядовці, правоохоронці, представники профільних міністерств, а також обласної ради та облдержадміністрації.

Як повідомив представник міністерства, в області провели обстеження 47 пам’яток архітектури національного значення. Аварійний стан більшості виник через їх невикористання протягом десятиліть, а також тривалу відсутність власника та користувача. Незадовільний стан збереження автентичних елементів пам’яток та їх архітектурної цінності зафіксовано на 13 об’єктах, на яких самовільно проведені ремонтні роботи та перебудови.

По кожному об’єкту складений акт та надана інформація про його стан збереження, наявність документів, виявлені порушення та рекомендації щодо їх усунення.

Присутній на нараді перший заступник голови обласної ради Микола Кучерук зазначив, що потрібно спільно з громадами напрацювати різні шляхи вирішення проблеми, щоб зберегти ці об’єкти, адже ті храми чи культові споруди, які не використовуються в громаді приходять до швидкого занепаду.

Наразі основними проблемами є відсутність власника або балансоутримувача споруди і відповідно не укладені охоронні договори. Як зауважили члени комісії, оскільки всі об’єкти внесені до державного реєстру, тому необхідно здійснити заходи необхідні для їх збереження. Відповідальність за моніторинг та контроль за станом збереження пам’яток несе обласний державний орган охорони культурної спадщини.