На Рівненщині перевірили майже тисячу підприємців на наявність нелегальних працівників

фото - Фейсбук

Майже 1000 суб’єктів господарювання комісійно обстежили районні робочі групи з питань легалізації праці, пише Управління Держпраці у Рівненській області.

У Рівненській області діють 20 робочих груп з питань легалізації заробітної плати (у райдержадміністраціях та виконкомах міст обласного значення). Активну участь у їх роботі беруть представники територіальних органів Держпраці, Пенсійного фонду, Державної фіскальної служби, Нацполіції, Служби зайнятості та інших структур, причетних до питань детінізації ринку праці. Практика показала, що найбільш поширеними формами діяльності робочої групи є засідання і виїзне комісійне обстеження.

Так, під час комісійного обстеження члени робочої групи обходять суб’єктів господарювання у тому чи іншому населеному пункті. Спілкування з роботодавцями та найманими працівниками має декілька завдань: інформаційно-роз’яснювальна робота та превентивний моніторинг дотримання законодавства про працю, зокрема, в належному оформленні трудових відносин.

Важливо, що після комісійного обстеження районна робоча група надсилає довідку до Управління Держпраці. На підставі цієї довідки до роботодавців, у яких виявили ймовірні порушення, з інспекційним відвідуванням прийдуть інспектори праці. І якщо факт порушення підтверджується - тоді на недобросовісного роботодавця чекатиме штраф.

За січень-жовтень 2018 року до Управління Держпраці у Рівненській області надійшло 124 довідки, які містять попередню інформацію про суб’єктів господарювання, факти легального оформлення працівників або ймовірних порушень. 

До прикладу, у листопаді Дубровицька районна робоча група провела чергове комісійне обстеження за участі головного державного інспектора праці Управління Держпраці Юрія Савчука. Члени групи побували у 14 підприємців міста Дубровиця, сіл Крупове та Мочулище. З метою попередження порушень у Дубровиці розробили лист-роз’яснення про відповідальність та розміри штрафів за недотримання трудового законодавства. 

Найбільше комісійних обстежень - 21 провела міська робоча група у Дубні. А найактивніше із підприємцями спілкуються робочі групи у Здолбунівському районі (обстежено 130 СПД), Сарненському районі (120 СПД), Володимирецькому (96), Березнівському (80), Дубенському (76)

Так, на початку листопада Дубенська районна група побувала у 6 фізичних осіб – підприємців. Участь в моніторингу взяли головний державний інспектор праці Управління Держпраці Михайло Семенюк, представники Дубенського ВП ГУНП та інших органів контролю та виконавчої влади.

Одночасно з дубенчанами працювала на своїй території і Радивилівська районна робоча група. За участі головного державного інспектора праці Управління Григорія Пасєки члени групи провели моніторинг оформлення трудових відносин у 12 підприємців. У Корці районна робоча група здійснила комісійне обстеження 8 субєктів господарювання. До складу комісії увійшла головний держаний інспектор праці Управління Держпраці Алла Аврамчук. У результаті – належно оформлено 4 наймані працівники. 

Спільні заходи превенції тривають і роботодавці переконуються у невідворотності легальних трудових відносин.

Фото з комісійного обстеження, проведеного Дубенською районною робочою групою